Beiaardiers zullen op Koningsdag op diverse plekken ter ere van de jarige koning Willem-Alexander de 'Brabant Suite voor carillon' spelen.

Op de Lambertustoren in Helmond opent stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns om 10.00 uur haar Koningsdagconcert met de 'Brabant Suite'. Om 12.30 uur speelt ze de suite op de torenbeiaard van de H. Maria Presentatie Kerk in Asten, daarna nog in Roermond en Eindhoven. Andere stukken uit haar programma: het Wilhelmus van Valerius, Suite nr. 2 van Ferdinant Timmermans, Oranje Rhapsodie van Joop Stokkermans, Oud Nederlandsche Muziek/Anonym en Adios Nonino van Piazolla.

Het is voor het eerst dat de 'Brabant Suite voor carillon' zo'n nadrukkelijke rol speelt. Dat stuk werd vorig jaar gecomponeerd door de Tilburgse componist Frans Mommers. In de compositie zijn de bekendste liederen van Brabant verwerkt, te weten 'Brabant' van Guus Meeuwis, 'Mijn Brabantse Land' en 'Toen de Hertog Jan kwam varen'. Het stuk zag vorig jaar het levenslicht in een compositiewedstrijd van de Stichting Brabant Hoeders en werd op 27 november 2016 in Museum Klok & Peel aan het publiek voorgesteld.

Die stichting, waarin allerlei Brabantse cultuurdragers zijn verenigd, mocht nu een bijdrage leveren aan de viering van de vijftigste verjaardag van de koning in Tilburg, die op 27 april live wordt uitgezonden door NPO1. Zij koos voor de Brabant Suite vanaf de toren van de Heikese kerk, omdat daarmee dan landsbreed de aandacht wordt gevestigd op de voor Zuid-Nederland zo typerende beiaardcultuur.

In 2014 werd de Belgische beiaardcultuur door de Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Wat de Brabant Hoeders betreft, sluit de Brabantse klokkencultuur daar naadloos op aan. Het feit dat de Mechelse beiaardschool voor haar opleiding een nieuwe bronzen piano (mobiele beiaard) kocht bij de Koninklijke Eijsbouts in Asten getuigt daarvan, evenals de onlangs opgerichte Singing Bronze Foundation, een product van hechte Nederlands-Belgische samenwerking. De eensgezindheid wordt op de aanstaande Koningsdag onderstreept als ook in Vlaams Brabant beiaardiers vanuit hun klokkentorens een muzikale Brabantse ode brengen aan onze koning; dat mag een unicum heten.

Dat de Oranjes de beiaardcultuur een warm hart toedragen is een bekend gegeven. Het Astense beiaardmuseum werd in 1975 officieel geopend door prins Bernard en in 2012 werd het verbouwde museum Klok & Peel heropend door koningin Beatrix. Bovendien mocht Harry van der Loo, voorzitter van Museum Klok & Peel én Brabant Hoeder, al eens bij koning Willem-Alexander en koningin Maxima aanzitten bij de traditionele uitblinkerslunch.


Trefwoorden: brabant suite carillon museum klok en peel
Geplaatst

zondag 23 april 2017 | 21.30 uur

Laatst gewijzigd

zondag 23 april 2017 | 20.30 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub