SIRIS.nl

Waterschap maait bodem Astense Aa

De firma Van Stipdonk Landschapsinrichting start op dinsdag 23 mei met het maaien van het natuurlijk ingerichte gebied Astense Aa.

Pennings Groenvoorziening maait sinds begin mei in Boven Aa de begroeiing op ruim 100 kilometer bodems van een aantal watergangen. Het betreft bodems die met een hogere frequentie gemaaid worden om de doorstroming van water te waarborgen. Engelen Groen Uden heeft enkele weken geleden de natuurlijk ingerichte Kleine Aa reeds gemaaid en gaat volgende week starten met het maaien van het natuurlijk ingerichte gebied Bakelse Aa.

Nu de temperatuur stijgt en het weer goed is en naar verwachting een paar dagen goed blijft, groeien de planten in de beken en andere watergangen flink door. Reden om de aannemer versneld aan het werk te zetten. Het maaiseizoen komt nu op gang.

Het waterschap maakt onderscheid in maaien van taluds en maaien van bodems van de watergangen in verschillende maaiperioden. Het maaien van bodems en afvoeren van het maaisel uit het water wordt uitgevoerd ten behoeve van de doorstroming. Vanuit ecologisch oogpunt worden de taluds niet elke maaironde gemaaid. Het merendeel van het maaisel wordt op de kant gezet, een klein gedeelte wordt afgevoerd en gecomposteerd.

Waterschap Aa en Maas heeft het maaibeleid van afgelopen jaren aangepast. Directe aanleiding was de wateroverlast vorig jaar zomer. Het maaibeleid is flexibeler en houdt veel meer rekening met het weer en de functie die de betreffende watergang heeft. Medewerkers van Aa en Maas in het buitengebied zijn de oren en ogen en geven door als een watergang gemaaid moet worden. Om het werk op tijd klaar te hebben, zal de aannemer mogelijk ook tijdens Hemelvaartsdag doorwerken.