SIRIS.nl

Brabant Cup dammen in Asten

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Eerste Astense Damclub wordt de Brabant Cup in Asten gehouden.

Op vrijdag 27 februari was het zover. Zestien teams, 64 spelers uit Noord-Brabant, gingen de strijd met elkaar aan met als inzet een plaats in de halve finale van de Brabant Cup.

De deelnemende teams hadden plaats genomen achter de damborden en de klokken werden in werking gesteld. Het werd muisstil in het speellokaal De Klepel. Geconcentreerd werden de schijven over het dambord geschoven. Na verloop van tijd werd wat gefluisterd, dat betekende dat de eerste partij beslist was. Samen analyseerden de spelers kort hun partij en namen een kijkje bij een van de andere partijen.

EAD was met vier teams vertegenwoordigd. In de eerste ronde was een historisch moment te constateren. Twee Astense teams moesten namelijk tegen elkaar aantreden en dat was in haar 75-jarig bestaan pas twee keer eerder voorgekomen in de Brabant Cup.

Een ander Astens team, EAD 2, leek in de eerste ronde voor een sensatie te zorgen. Tegen titelfavoriet Heijmans Excelsior 1 waren de Astenaren op een 4-0 voorsprong gekomen. Uiteindelijk konden de Boschenaren nog ontsnappen en eindigde de wedstrijd in 4-4.

Aan het einde van de avond konden de eindstanden opgemaakt worden. EAD 1 had zich geplaatst voor de halve finale samen met RDS 1 uit Sint Oederode, PSV 1 uit Eindhoven, D’Amateurs 1 uit Sint Michielsgestel, Heijmans Excelsior 1 uit ’s-Hertogenbosch en de drie Tilburgse teams Micone 1, TDV 1 en 2.

EAD 2, ingedeeld in een sterke poule, kwam net te kort en ook de andere twee Astense teams moesten hun meerdere erkennen.

Uitgestreden gingen de teams huiswaarts, maar komen later nog terug naar Asten. De halve finale word gespeeld op vrijdag 27 maart en de finale vind plaats op vrijdag 24 april. Tevens zal op deze avond in De Klepel een jubileumtoernooi door EAD georganiseerd worden.