Beiaardier en bestuurder Luc Rombouts van Museum Klok & Peel krijgt Jacob van Eyck Oeuvreprijs

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde heeft vrijdag 2 juni de Jhr. Jacob van Eyck Oeuvreprijs 2017 toegekend aan dr. Luc Rombouts, beiaardier van de stad Tienen en de Universiteit van Leuven, en bestuurslid van Museum Klok & Peel in Asten.

Volgens het juryrapport kreeg Rombouts de prijs 'voor de bijzonder onderscheiden wijze waarop hij als beiaardier in geschreven en gesproken woord, in composities en beiaardspel heeft bijgedragen aan de bloei van de beiaardcultuur in België, Nederland en daarbuiten'.

De driejaarlijkse Jacob van Eyckprijs is genoemd naar de musicus en componist Jacob van Eyck (1590-1657), die niet alleen bespeler was van de Utrechtse Domklokken, maar ook een gedreven klokkenwetenschapper. De Jacob van Eyckprijs is de enige campanologieprijs in de Lage Landen en is bedoeld om het gebruik van luid- en beiaardklokken in Nederland en Vlaanderen onder de publieke aandacht te brengen.

Rombouts was voor de derde editie van de prijs gekandideerd met zijn dissertatie De oorsprong van de beiaard, waarmee hij vorig jaar aan de Universiteit Utrecht cum laude promoveerde. Dit jaar waren er voor de prijs maar liefst elf kandidaten, tegenover zeven in 2011 en zes in 2014.

Dit jaar stelde de jury voor om naast de klassieke prijs eenmalig een Jacob van Eyckprijs Oeuvreprijs toe te kennen, eveneens met erepenning en een bedrag van € 2.000, aan Luc Rombouts omwille van zijn bijzondere bijdragen voor de beiaardcultuur. Het Utrechtse Klokkenluiders Gilde is de jury in dit advies gevolgd. Voor zijn omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons kreeg Rombouts eerder al onder meer de Visser-Neerlandiaprijs. De klassieke Jacob van Eyckprijs werd toegekend aan de initiatiefnemers en uitvoerders van het zeer geslaagde restauratieproject van het 17de-eeuwse Van Calluurwerk in de Utrechtse Jacobikerk.


Trefwoorden: museum klok en peel jacob van eyck oeuvreprijs luc rombouts
Geplaatst

dinsdag 06 juni 2017 | 14.50 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 06 juni 2017 | 15.06 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub