SIRIS.nl

Graven in het verleden van Someren

In de toekomstige woonwijk Groote Hoeve aan de Hooghoefweg in Someren worden sinds begin juni in opdracht van de gemeente Someren opgravingen uitgevoerd.

Dit gebeurt om te voorkomen dat door de voorgenomen bouw van woningen eventuele archeologische resten ongezien verdwijnen. Het archeologisch onderzoek duurt naar verwachting tot eind augustus en wordt gedaan door een team archeologen van het opgravingsbedrijf ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort.

Uit het archeologisch onderzoek aan de Hooghoefweg komt nu al naar voren dat het gebied intensief bewoond was tijdens de overgang van de midden- naar de late ijzertijd (500-250 v.Chr.) en in de late ijzertijd (250-50 v. Chr).

Of de nederzettingen ook nog bewoond werden in de latere Romeinse tijd, is nu nog niet zeker. Hopelijk komt daar de komende weken duidelijkheid over.

Daarnaast zijn er ook sporen aangetroffen van erven uit de Middeleeuwen en uit de eerste ontginningsfase van het terrein (vermoedelijk 14e-15e eeuw). Vooral de sporen uit de late ijzertijd vormen een aanvulling op het reeds bekende bewoningsbeeld van Someren, omdat in Waterdael bewoning uit deze tijdsperiode vrijwel ontbrak. Dat deze sporen echter wel aanwezig moesten zijn, bleek eerder al uit de meer dan 250 begravingen in het grote urnenveld dat is gevonden in Waterdael en dat meer dan 1000 jaar in gebruik was.

Belangstellenden zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen als de archeologen aan het werk zijn. Geïnteresseerden kunnen ook zelf ervaren hoe het is om een stukje van het verleden van Someren op te graven.

Vrijwilligers zijn namelijk welkom om de archeologen een handje te helpen. Tijdens de opgravingen wordt ook nog een open dag gehouden. Hierover volgt te zijner tijd bericht.

Voor meer informatie, bijvoorbeeld over rondleidingen of voor het meehelpen op de opgraving, kunnen mensen terecht bij Gerard Lomans van de gemeente Someren, e-mail g.lomans@someren.nl.