SIRIS.nl

Kruidenwandeling in De Oetert in Lierop

IVN Asten-Someren houdt op zondag 9 juli een kruidenwandeling in natuurgebied De Oetert in Lierop.

Kruidendeskundige Diana Vossen staat tijdens de wandeling stil bij het gebruik van de hier voorkomende kruiden als huismiddeltjes in vroeger tijden.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en start 13.30 bij de houten brug aan de Oetersedijk. Deze is bereikbaar via de Laan ten Boomen in Lierop en dan de zandweg naast nr. 42a. Parkeren voorbij het weiland.

Waterdicht schoeisel is aanbevolen.

Tijdens deze wandeling van ongeveer anderhalf tot twee uur wordt verteld wat onze ouders allemaal gebruikten uit de natuur om te leven. Voor bijvoorbeeld de gezondheid of als voeding.

De Oetert is een natuurgebied bestaande uit aaneenschakeling van broekbossen, wat drogere eiken-berken-elzenbossen en schraalgraslandjes. Het gebied is vooral bekend door de grote rijkdom aan planten en kruiden die er voorkomen.

Het gebied is ontstaan toen de Zuid-Willemsvaart werd gegraven, waarbij het nieuwe kanaal een bocht in het riviertje de Aa afsneed. Het gebied was zo vochtig, dat het nauwelijks geschikt was voor landbouw zodat de natuur zich hier vrij kon ontwikkelen.