SIRIS.nl

Presentatie resultaten provincie en waterschappen

Op maandag 16 maart presenteerden vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant en de vier Brabantse waterschappen de(tussen)resultaten van de tweede Bestuursovereenkomst water (BO2).

Deze bestuursovereenkomst bevat afspraken over de gezamenlijke aanpak van wateropgaven uit het Provinciaal Waterplan en de waterbeheerplannen van de waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland. Met de presentatie geven de overheden zicht op de voortgang van de uitvoering van verdrogingsbestrijding, beek- en kreekherstel, de aanleg van regionale waterbergingen, vispassages en ecologische verbindingzones.
Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie) : “Dankzij de Brabantse manier van werken, vanuit vertrouwen en met hetzelfde doel voor ogen, hebben we in Noord-Brabant veel resultaten geboekt. Ondanks forse economische tegenwind en rijksbezuinigingen hebben we met onze partners geïnvesteerd in een waterbestendig, duurzaam, natuurlijk en mooi Brabant. We kunnen trots zijn op de resultaten en op deze ‘dijk van een samenwerking’.”
Dijkgraaf Carla Moonen van waterschap Brabantse Delta vult hierop aan: “Naast het realiseren van gezamenlijke waterdoelen, stimuleren we burgers en bedrijven steeds meer om mee te werken aan onze projecten. Zo ontstaat een grotere betrokkenheid en meer waterbewustzijn.”

Johan van den Hout vervolgt: “Op 1 januari 2016 ligt er een nieuw Provinciaal Milieu- en Water Plan (PMWP). In dit proces zijn we nadrukkelijk op zoek om met meer partners de uitvoeringskracht te vergroten. De goede samenwerking met de waterschappen willen we voortzetten bij voorkeur in een brede bestuursovereenkomst met meerdere partijen zodat we onze gezamenlijke ambities op water en natuurdoelen kunnen blijven realiseren.”

“De afgelopen zeven jaar hebben we ons samen met veel andere organisaties ingezet voor het water in Brabant. En dat was hard nodig!”, zegt dijkgraaf Lambert Verheijen, tevens voorzitter van de Noord-Brabantse Waterschapsbond. “Als alles klaar is, kan bijna 13.000 hectare verdroogd gebied weer natter worden. Bijna 200 kilometer rechtgetrokken beken kronkelen dan weer door het landschap en 250 kilometer aan ecologische verbindingszones geven ruimte aan planten en dieren. Ook het leefgebied van de vissen is dankzij ruim tachtig vispassages vele malen groter geworden. En een gebied van bij elkaar meer dan 1.700 hectare is geschikt gemaakt voor waterberging om ernstige wateroverlast te voorkomen”, aldus Verheijen. De overheden en partners hebben sinds 2007 gezamenlijk 234 miljoen euro geïnvesteerd in de realisatie van belangrijke water- en natuurdoelen.

Aan de vooravond van de verkiezingen op 18 maart voor zowel Provinciale Staten als voor de waterschappen, spreken de waterschappen de wens uit om ook na de verkiezingen intensief te blijven samenwerken. Verheijen: “We hebben nog heel veel werk te verrichten. De waterschappen hebben voor de komende planperiode (2016-2021) in hun concept waterbeheerplannen ca. 100 miljoen Euro gereserveerd. De afgelopen periode hebben we in Brabant veel bereikt door samen te werken en door de ambities tegen wateroverlast, tegen verdroging en voor het realiseren van natuurdoelen hoog te houden. Wat ons betreft, gaan we hiermee door!”. Watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel vult aan: “De successen uit het verleden bieden inspiratie voor de toekomst. We hopen gezamenlijk het huidige tempo er in te kunnen houden.”

De provincie en waterschappen voeren samen Europees, landelijk en regionaal beleid uit op het gebied van natuur- en waterdoelen en voorkomen verdroging en wateroverlast. De tweede bestuursovereenkomst werd in 2007 ondertekend en is een vervolg op de samenwerking die onder de reconstructie is ontstaan. Dijkgraaf Carla Moonen over de samenwerking: ‘We zijn er trots op dat we al tien jaar deel uit mogen maken van deze unieke samenwerking tussen provincie en waterschappen.’

Bij de uitvoering in het veld is een groot aantal andere partners betrokken, de zogeheten Manifestpartners. Dit zijn onder andere Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ZLTO, Brabants Particulier Grondbezit, en recreatie ondernemers. Door nauwe samenwerking ontstaat synergie en worden doelen bereikt die anders niet bereikbaar waren. Ook worden meerdere doelen gecombineerd, zo kan een noodzakelijk gebied voor waterberging ook een waardevol natuurgebied worden. Dat nodigt ook uit tot recreatie wat weer goed is voor de regionale economie.