Op zondag 22 maart wordt de Rabo Koepel Race verreden, de 34e uitgave van de klassieker met start en finish in Lierop.

Latere Tourrenners stonden hier aan het begin van hun succesvolle wielerloopbaan.

Het bestuur van Toer- en Supportersclub Solo heeft ook dit jaar de organisatie op zich genomen van de Lieropse wielerklassieker. Voorzitter René Manders: ”Na het wegvallen van hoofdsponsor Meeùs heeft Rabobank Peelland Zuid die rol als naamgever aan de wedstrijd overgenomen. Toen ook bekend werd dat de KNWU-Beloftencompetitie geen doorgang zou vinden hebben we gekozen om de vrouwencategorie centraal te stellen“.

In deze uitgave zijn vier gemeenten in Zuidoost Brabant en Limburg in de route opgenomen. Deze voert de 180 deelneemsters via Lierop, Asten, Ommel, Vlierden, Deurne, Griendtsveen, Helenaveen, Neerkant, Heusden, Asten, Someren naar Lierop. De deelneemsters hebben er dan zo´n 55 kilometer opzitten. Vervolgens rijden de rensters nog vier lussen in en rond Lierop. Het doorgaande verkeer wordt zoveel mogelijk om het dorp heen geleid. Na 127 kilometer koers is bekend wie zich als opvolgster van thuisrijdster Evy Kuijpers (winnares in 2013) mag laten huldigen. De start is om 13.30 uur, terwijl de finish rond 16.45 uur verwacht wordt. Evenals vorig jaar is de aankomstlijn aan de Laan ten Boomen gesitueerd. “Met de Hel van Lierop opnieuw binnen de laatste kilometer zal het ongetwijfeld een spannende finale worden,” merkt de Solo-voorzitter op.

Voor het eerst is de wedstrijd voor vrouwen de hoofdwedstrijd van de dag na het wegvallen van de beloftenklassieker. In totaal twintig topteams komen naar Lierop. Daarbij staan er ook een viertal buitenlandse ploegen aan de start. De voorzitter van de organiserende vereniging is blij dat deze aandacht er is. “We hopen deze wedstrijd in de komende jaren uit te kunnen bouwen. De buitenlandse deelname geeft daarnaast een extra cachet aan de wedstrijd.” Voor het team van de Kempen zijn het plaatselijk favoriete Lana Verberne, Britt Teunissen, Femke Geeris en de jonge Julie Burgmans die voorin verwacht worden. Bij  Liv-Plantur zijn Europees kampioene Sabrina Stultiëns, Floortje Mackay en Kyara Stijns zegekandidaten. De regionale inbreng wordt gevormd door Patricia Nuijens (Someren-Eind) en Veerle Goossens (Bakel). Ook de wereldkampioene puntenkoers op de baan de Duitse Stephanie Pohl heeft zich met haar Euregio Ladies Team aangemeld. In Lierop biedt de Rabo Koepel Race startgelegenheid aan buitenlandse selecties. Voor het Belgische team Lensworld.eu-Zanatta  komt o.a. de lokale favoriete Evy Kuijpers aan de start. Ook twee Zweedse teams gaan in het kerkdorp van start. Mocht het tot een massasprint komen dan is Ashlynn van Baarle (zaterdag nog winnares in de Omloop van Strijen) een kanshebster.

In wielerminnend Lierop gaat de belangstelling op zondag 22 maart eerder op de dag uit naar de omloop voor nieuwelingen. Deze krijgen 60 kilometer voorgeschoteld. Zij rijden driemaal de gewijzigde plaatselijke omloop.“Omdat we in onze gemeente een groep talentvolle nieuwelingen hebben lag de keuze voor deze categorie voor de hand,” licht Manders toe. Er komen ook in deze groep 180 renners aan het vertrek. De regio wordt vertegenwoordigd door de lokale favorieten Martijn Meeuws en debutant Boyd Jeuken. Ook teams uit België en Luxemburg staan zondag aan het vertrek. al kampioen Maurice Vrijmoed, Junior Hanegraafker voor de nieuwelingen.De start vindt plaats om 10.00 uur op de Laan ten Boomen, terwijl rond 11.30 uur de finish verwacht wordt.

Meer informatie en de complete route: www.tscsolo.nl.


Trefwoorden: rabo koepel race lana verberne stephanie pohl martijn meeuws boyd jeuken evy kuijpers
Geplaatst

dinsdag 17 maart 2015 | 11.26 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 24 maart 2015 | 13.34 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub