Topsprekers bij lezingencyclus erfgoedinstellingen 

‘Geloof & Ongeloof’. Zo heet de lezingencyclus waarmee Museum Klok & Peel in Asten en de erfgoedverenigingen van Deurne, Asten en Someren het winterseizoen 2017-2018 ingaan.

Bekendste coryfee onder de sprekers is de Bossche bisschop Mgr. Gerard de Korte. Hij spreekt maandag 5 februari in Museum Klok & Peel over ‘De toekomst van de oecumene’. Een ander hoogtepunt uit deze lezingencyclus is een excursie naar de Abdij van Postel op zaterdag 9 december.

Het is voor Museum Klok & Peel, Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten & het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven elk jaar weer een uitdaging om sterke sprekers bij elkaar te krijgen voor een boeiende lezingencyclus. Dit jaar is dat prachtig gelukt met het thema ‘Geloof & Ongeloof’, dat aansluit bij de herdenking van 500 jaar Reformatie.

Op maandag 9 oktober opent de historicus dr. Henk Roosenboom - voormalig archivaris in Den Bosch, Helmond en Eindhoven - met het onderwerp ‘Reformatie in de Peel’. Hij spreekt in Zalen van Bussel in Deurne.

Maandag 6 november neemt dr. Piet Schellens - oud-pastoor in Asten en nu nog pastoraal actief in Vlierden - het stokje over met ‘De opkomst en neergang van de congregaties’. Schellens spreekt in Museum Klok & Peel.

De derde spreker is de Vlaming dr. Luc Rombouts, het campanologisch geweten van het Astense museum. Hij spreekt op maandag 15 januari - eveneens in zijn thuisbastion - over ‘Klok en geloof’.

Voor de finale komt de Bossche bisschop Mgr. Gerard de Korte op maandag 5 februari naar Asten. Verleden, heden én toekomst van de oecumene vormen zijn passie en daar komt hij graag over vertellen.

De organisatoren hebben de lezingencyclus extra aantrekkelijk gemaakt met een bus excursie naar de statige Abdij van Postel op zaterdag 9 december. De excursie duurt van 9.00 tot 13.00 uur.

De lezingen beginnen om 20.00 uur, uitgezonderd de lezing van de bisschop die om 19.30 uur begint.

Mensen die de hele cyclus én de excursie willen meemaken kunnen zich vóór 15 september inschrijven bij het Museum Asten. Er zijn flyers in omloop met opgavestrook.

Aanmelden kan ook via www.museumklokenpeel.nl/lezingen2017. Deelnamekosten: € 30 in totaal; koffie inbegrepen. Losse lezingen kosten € 8- en moeten contant worden voldaan aan de kassa.

Wie een nog completer lezingenpakket wil samenstellen kan ook terecht bij derde Anna Ceelenlezing van het Anna Ceelenhuis, die op 8 september plaatsvindt in het Museum Klok & Peel en eveneens om 20.00 uur begint.

Dan komt prof. dr. Jan-Bart Gewald vertellen over het Afrikaans volksgeloof, ofwel over het onderwerp ‘Mystiek Afrika, de metafysische wereld van de voorouders’. Voor deze lezing geldt (inclusief koffie) een apart entreebedrag van € 7,50.

Aanmelden kan via e-mail sbka@outlook.com.


Trefwoorden: museum klok en peel bisschop de korte
Geplaatst

vrijdag 28 juli 2017 | 12.03 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 29 juli 2017 | 17.51 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub