SIRIS.nl

Eerste stappen coalitievorming Aa en Maas zijn gezet

Informateur Jan Kerkhof is op verzoek van de grootste partij CDA, voortvarend gestart om na de waterschapsverkiezingen te komen tot een nieuwe coalitie.

Er is een eerste openbare gespreksronde geweest waarbij van alle partijen die ons Algemeen Bestuur vormen maximaal twee onderhandelaars aanwezig waren. Het CDA, Water Natuurlijk, de VVD, de PvdA, de Algemene Waterschapspartij en 50PLUS zijn de gekozen fracties (totaal 23 zetels). Daarnaast zijn er nog de geborgde zetels met de fracties ‘Bedrijven’, ‘Agrariërs en overig ongebouwd’ en natuurterreinen (totaal 7 zetels).

In deze eerste constructieve gespreksronde gaven de fracties een eerste reactie op de verkiezingsuitslag. Ook gaven zij allemaal aan met voortvarendheid te willen komen tot een breed gedragen coalitie en een bestuursakkoord op hoofdlijnen. Ook is een protocol opgesteld als leidraad voor de onderhandelingen. De fracties stemden gezamenlijk in met het te volgen proces onder leiding van Jan Kerkhof en gaven hem alle steun voor de onderhandelingsfase.
Op vrijdag 3 april volgt een tweede openbare gespreksronde. Hierin mogen alle partijen een lijst van maximaal tien punten aanleveren waarvan zij vinden dat deze in het bestuursakkoord opgenomen moeten worden. Ook denken zij na over welke coalitie het meest voor de hand ligt. Daarnaast wordt ingegaan op de vraag uit hoeveel personen ons Dagelijks Bestuur moet bestaan, of partijen bereid zijn hierin zitting te nemen en onder welke voorwaarden. Ook het vervolgtraject, waarin de informateur met de partijen afzonderlijk spreekt, wordt doorgenomen.

Het onderhandelingsproces is er op gericht om snel tot een bestuursakkoord te komen. Het bestuursakkoord zal vanuit de coalitie voor de komende vier jaar uitgangspunt van beleid zijn. Uitkomst van de coalitieonderhandelingen is onder andere de voordracht van de leden van het Dagelijks Bestuur. Over de voordracht van het nieuwe Dagelijks Bestuur beslist het Algemeen Bestuur.