Energiecoöperatie Zummere Power houdt op donderdag 16 april in gemeenschapshuis De Weijers in Someren-Noord een energiecafé.

Het thema is ‘Meten is weten’.

De avond is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur.

Bezoekers wordt onder meer gevraagd naar het jaarlijkse gas- en elektraverbruik. Tijdens de avond kunnen ze cijfers vergelijken en worden tips voor bezuiniging gegeven. Hetzelfde geldt voor de nachtstandinstelling van de thermostaat in huis. Hierbij moeten ook de tijdstippen van de nachtstandinstelling vermeld worden. Een andere vraag is te kijken welk apparaat in huis het meeste energie verbruikt en hoeveel dat is.

Ook kunnen bezoekers een inventarisatie maken van het aantal lampen in huis. Bedoeling is onderscheid te maken in LED-, spaar-, gloei- en hallogeenlampen en te noteren hoelang ze branden en hoeveel energie (kWh) ze verbruiken.

De organisatie van het energiecafé wil ook graag weten of de ligging van de huizen van bezoekers gunstig is voor zonnepanelen. Dit is te zien op de site van Zonatlas: wqd.nl/KLYSI. Daarna is op www.zonnescanbrabant.nl in te vullen hoeveel energie verbruikt wordt, waarna de site de globale kosten en besparingen van zonnepanelen berekent. Deze cijfers worden tijdens de bijeenkomst ook besproken en vergeleken.

Een laatste opdracht is om van een apparaat in huis te meten of op te zoeken wat het verbruik is in de stand-by stand. Op www.paulvg.home.xs4all.nl/sluipstroom is te berekenen wat dat op jaarbasis kost.


Trefwoorden: de weijers zummere power
Geplaatst

woensdag 15 april 2015 | 13.36 uur

Laatst gewijzigd

zondag 03 mei 2015 | 21.18 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub