SIRIS.nl

Vier nieuwe ereleden voor fanfare en drumband St.-Jozef (+ VIDEO + AUDIO)

Fanfare en drumband St.-Jozef uit Someren-Heide heeft zaterdag 9 mei vier jubilarissen gehuldigd.

Piet van den Boomen, Martien Hendriks en Nol Hendriks zijn zestig jaar lid en Harry Claessens is vijftig jaar lid.

Mensen die een dergelijk aantal ‘dienstjaren’ halen bij een muziekvereniging zijn bijna zonder uitzondering meer dan leden die er alleen maar zijn tijdens repetities en uitvoeringen en dat geldt ook voor deze jubilarissen.

Erelid Piet van den Boomen heeft zijn muzikale loopbaan sinds een aantal jaren voortgezet bij het Seniorenorkest Groot-Someren. Bij fanfare St.-Jozef sloot hij zijn carrière af op hoorn. Het favoriete muziekinstrument van Piet is de bariton. Deze bespeelde hij jarenlang bij de Heise fanfare. Vanaf begin jaren 1960 tot en met 1971 was Piet bestuurslid. De vereniging was nog op weg naar een stabiele volwassenheid en van digitalisering was er nog geen sprake. Met vaak weinig middelen moest er veel gedaan worden om te proberen verder te groeien. Piet heeft als bestuurslid een grote steen bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van de club. Ook was hij nog betrokken bij de instrumentale opleiding en verrichtte hij voor diverse commissies en werkgroepen vele hand- en spandiensten. In 1996 ontving Piet vanwege zijn vele verdiensten, o.a. ook voor de zangkoren in Someren-Heide, een Koninklijke onderscheiding en in 1999 werd hij benoemd als erelid van fanfare en drumband St.-Jozef.

Martien Hendriks is een verenigingsmens pur sang. Hij begon bij de fanfare op een bugel. Na enkele jaren werd de overstap naar trombone gemaakt, eerst ventiel- en later schuif-trombone. Van 1991 tot 2003 zat Martien in het bestuur als vice-voorzitter. Ondanks zijn leeftijd van 70 jaar is Martien Hendriks nog steeds op vele fronten actief voor de vereniging. Hij is lid van Hofkapel De Bessemblaozers en coördineert de maandelijkse papier ophaalactie en het ophalen van oude metalen. Jarenlang was hij een van de mede-organisatoren van de vlooienmarkt, en toen die noodgedwongen moest stoppen is Martien mee overgestapt naar de Kofferbakmarkt Commissie waarin hij nu een voortrekkersrol vervult. Voor wat betreft De Bessembloazers heeft Martien al aangegeven dat dit seizoen, na 24 jaar, zijn laatste zal zijn als lid van de hofkapel.

Nol Hendriks is een voorbeeld van iemand die meer achter de schermen al zestig jaar een grote positieve bijdrage levert. Toen de bassensectie enige jaren geleden dringend behoefte had aan versterking was hij bereid om de overstap van trompet naar bes-bas te maken. Geen gemakkelijke overstap, zeker niet voor iemand die al redelijk op leeftijd is. Verder maakte Nol nog muziek op de bugel, cornet, ventiel- en schuiftrombone. Als lid van de Vlooienmarktcommissie was hij vele jaren een van de mensen die het gehele jaar door oud ijzer en andere aangeboden spullen op locatie op kwam halen. Nu is Nol nog zeer actief voor de Kofferbakmarkt. In 2013 beëindigde hij na vijftig jaar zijn muzikale loopbaan bij De Bessembloazers.

Harry Claessens is eveneens een verenigingsmens in hart en nieren. Hij vormde mede de vaste kern die voor stabiliteit en continuïteit zorgde bij de drumband in een vrij lange tijd waarin het ledenaantal van deze groep sterk fluctueerde. In 1999 werd hij secretaris. Ook hij was lid van de Hofkapel, en maakte daar het 22-jarig jubileum precies vol. Harry was vol enthousiasme bezig met een opleiding voor melodieus slagwerk toen hij in 2004 plotseling te maken kreeg met ernstige gezondheidsproblemen. Al snel werd duidelijk dat hij op alle fronten een flinke stap terug zou moeten zetten. Maar juist toen kwam zijn geweldige mentaliteit goed tot uiting. Harry wilde hoe dan ook bij de club blijven en werd coördinator van de drumband. Na enkele jaren bleek ook dit echter te veel van hem te eisen, maar toen de tambour-maitre ermee ging stoppen pakte Harry de uitdaging aan om deze functie op zich te nemen en hij vervult deze rol nu nog steeds naar ieders tevredenheid.

Alle jubilarissen werden met feestelijke muziek door de fanfare en drumband aan huis afgehaald. Tijdens de receptie ontvingen ze de Bondsspeld met Oorkonde, in de uitvoering behorende bij hun jubileum. Voorzitter Jan Meeuws maakte tevens bekend dat zowel Martien, Nol en Harry vanwege hun grote verdiensten benoemd werden als erelid.

Na de receptie vond in zaal Heidehof een feestavond plaats voor alle leden. Tijdens deze feestavond werd aan Gerrit van Zoggel onder luid applaus van alle aanwezigen eveneens het erelidmaatschap van fanfare en drumband St.-Jozef toegekend.