SIRIS.nl

17e Finale playbackwedstrijd KansPlus in Someren

Op zaterdag 4 november is het weer zover. De finale van de playbackwedstrijd KansPlus vindt dan voor de zeventiende keer plaats in zalencentrum Centraal in Someren.

In 1999 werd in de gemeente Someren door de fanclub van Henk Wijngaard een playbackwedstrijd georganiseerd voor mensen met een beperking.

Dit idee werd in 2001 overgenomen door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van KansPlus Asten-Someren en een aantal plaatselijk zeer betrokken en enthousiaste mensen.

De samenwerking, het evenement en het enthousiasme van het publiek en sponsors is de werkgroep zo goed bevallen, dat zij ervoor gekozen hebben om van deze activiteit een jaarlijkse traditie te maken.

De ledengroep KansPlus Asten-Someren heeft op 1 oktober in soos Den Dissel in Asten alweer de voorronde van de playbackwedstrijd gehouden.

Door een onafhankelijk jury werden uit de 24 deelnemers aan deze voorronde de twaalf finalisten gekozen die door mochten naar de grote finale in Someren.

Sinds 2005 wordt ook de ‘Geef nooit op’-prijs toegekend aan een van de afvallers in de voorronde. Deze prijs, in de vorm van een persoonlijk aandenken en een wisselbeker, is beschikbaar gesteld door carnavalsvereniging De Meerpoel uit Someren. In 2017 zal de beker gedurende de finale door Z.D.H. Prins Chris (van Seggelen) uitgereikt worden aan het duo Jeroen van Duijnhoven en José Boerekamps.

Op 4 november zal tijdens de grote finale voor de prijzen worden gestreden tussen de twaalf individuele playbackers of groepen die zijn overgebleven na de voorronde.

Dit alles speelt zich af op het podium met een geheel vernieuwd decor en in een voor deze gelegenheid sfeervol aangeklede zaal.

Elke deelnemer ontvangt ook dit jaar een herinneringsmedaille. Door de jury wordt uiteindelijk een winnaar aangewezen en deze ontvangt naast een persoonlijk aandenken de daaraan verbonden Henk Hoeben Wisseltrofee.

Voordat de deelnemers op 4 november hun playback-act gaan brengen, gaan ze op uitnodiging van Annebet Haerkens en Gerrit Verhees, de uitbaters van Herberghe de Coeckepanne in Lierop, eerst een lekkere streuf eten. Hierbij zullen zij de benodigde krachten op doen om hun allerbeste beentje voor te kunnen zetten in de finale en worden ze daar door de grime- en kleedploeg uitgerust en voorbereid op hun playback-act.

Om 12.00 uur worden de deelnemers door de Oldtimerclub O.T.V. opgehaald om in oldtimers via een tocht door Lierop, Asten, Heusden en Someren naar de zaal gebracht te worden. Om veiligheidsredenen worden zij hierbij begeleid door vrijwilligers van motorclub de Happy Drivers uit Someren-Eind.

De doorkomst van deze tour délegance is tussen 12.00 en 13.00 uur.

De route start bij de kerk in Lierop en gaat vandaar naar Asten en Heusden. Via de Gezandebaan rijdt de stoet dan naar Someren-Eind en via de Boerenkamplaan naar Someren om bij Centraal rond 13.00 uur aan te komen en uit te stappen.

In de afgelopen acht jaar is deze tour delegance uitgegroeid tot een vast hoogtepunt van de playbackwedstrijd. Want wat is er mooier dan als een echte vedette in een glimmende oldtimer door het Brabantse land te worden gereden, te genieten van de aandacht onderweg en te zwaaien naar de mensen langs de route. En als klap op de vuurpijl de aankomst bij Centraal waar veel belangstellenden staan te wachten en ze als echte artiesten uit de oldtimer stappen om over de rode loper naar de concertzaal lopen.

Vanaf 13.00 uur vindt de feestelijk ontvangst plaats en worden de finalisten onder de klanken van het draaiorgel van Sjef van de Vrande en begeleid door beveiligingsbeambten als vips naar binnen geleid. De oldtimers worden geparkeerd op het plein voor het gemeentehuis en kunnen daar door geïnteresseerden bezichtigd worden.

Om 12.45 uur is men al welkom en vanaf 13.00 uur is de zaal open.

Vanaf 13.00 is er muziek van hofkapel De Meerpoel, waarna om 13.30 uur met de optredens gestart zal worden.

Elke deelnemer wordt naar het podium begeleid en na hun optreden weer teruggebracht naar de foyer.

Het geheel wordt gepresenteerd door Ruud Meeuws.

De jury, bestaande uit Franca van der Weerden, Eduard Wijlaars en Ad van Seggelen, zal de optredens beoordelen van o.a. Bruno Mars, The Blues Brothers, André van Duin, K3, The Village People, Annie Schilder, Jan Boezeroen, André Hazes jr., Tim Schalkx, De Toppers, Gerard Joling en Vader Abraham. Er treden steeds drie artiesten achter elkaar op, waarna een intermezzo met muziek gebracht wordt door de Hofkapel.
Tijdens de pauze treden de alom bekende Dirk en Van Daan op, met liedjes uit hun uitgebreide repertoire.

In de tijd dat het juryoverleg aan het eind van de middag plaats vindt zullen zij nog een keer komen optreden.

De organisatie hoopt dat om 17.00 uur iedereen aan de beurt is geweest en dat de prijsuitreiking zal kunnen plaatsvinden. Hiervoor zijn de wethouders Theo Maas en Gonnie van Bussel van de gemeente Someren uitgenodigd.

Het geheel wordt door René Michiels op dvd gezet en door Pieter van Mierlo op foto vastgelegd.

Om toegang te krijgen tot het optreden moet men in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs, dat door de organisatie gratis is verstrekt aan degenen die zich hiervoor hebben opgegeven.