Zaterdag 20 januari was de zàonikaovendpremière van carnavalsvereniging De Meerpoel uit Someren.

Nagenoeg alle stoelen in de zaal waren bezet door een publiek dat intens genoot. Volkomen terecht, want de optredens van de artiesten waren van hoogstaand niveau. De Somerense inbreng was aanzienlijk met bijdragen van de Prinselijke Hofkapel, Loes van Diepen, Bas van Velthoven en niet te vergeten de Prinsengarde.

De avond werd carnavalesk geopend door Vorst Boudewijn en zingende nachtegaal Loes van Diepen met het lied 'Tiggenouver d’n ouverkant'. Daarna mocht Frans Bevers als eerste zàoniker het publiek opwarmen. Als Ciske beperkte hij zich niet tot zijn rol als kastelein, maar wijdde hij ook uit over allerlei andere komische randzaken.

De tweede zàoniker Bas van Velthoven uit Someren-Eind kwam niet opdagen. “Unnen d’Endse kumt nie zo hendig nào Zömmere!”, aldus zijn alter ego Huub Schaambergen van Partyservice De Hangtafel. Een bijzonder optreden met een goed verhaal over de verhuur van welgeteld één hangtafel.

Door middel van sketches en zelfgeschreven liedjes bracht de Prinsengarde weer allerlei actuele gebeurtenissen in Someren voor het voetlicht. Zowel in het toneelspel als in de liederen zaten veel grappen verborgen. Natuurlijk over buurgemeente Asten en de rivaliserende voetbalclubs, maar ook over de naderende gemeenteraadsverkiezingen en de leegloop in de Postelstraat. Daarnaast werd Dilia Blok in een prachtige ode bezongen als nieuwe ‘alleenstaande’ burgemeester van Someren. Het slotlied van de Prinsengarde, een verwijzing naar het succesvolle Kloenkfestival, mocht eveneens rekenen op veel bijval.

Berry Knapen werd dit jaar in Valkenswaard voor de achtste keer Brabants kampioen tonpraten. Ook in Someren wist hij het publiek volledig voor zich te winnen als Toos van Bokhoven, die openlijk haar huwelijksgeheimen en die van haar man Harrie met iedereen deelt. “Di wordt d’n uurste zaonikaovend, wàor ge ontbijt bij kriet”, aldus Knapen, toen er maar geen einde leek te komen aan de lachsalvo’s.

Dirk Kouwenberg (vorig jaar nog winnaar van het Keiebijters-kletstoernooi) ging als tandarts Ari Trekgraag met een oude SRV-wagen op visite bij allerlei klanten. Hij voelde zich geen artiest, maar trok desondanks wel volle zalen. IJzersterk was zijn imitatie van Frank de Boer. De voetbaltrainer had te lang zijn melktanden gehouden, maar pas toen hij trainer werd, ging ie wisselen.

De jeugdige cabaretgroep Jeroens Clan uit Best was twee jaar geleden al de afsluiter bij De Meerpoel, maar steeg nu naar nog grotere hoogte. Het trio, bestaande uit Bram Kroon, Jip de Poorter en Matthias Tuns, bracht grappige, intelligente en scherpe sketches en liedjes die elkaar in rap tempo opvolgden. Lachen op niveau dus.

Het was een prachtig slot van een mooie avond, die na zondagmiddag 21 januari nog een vervolg krijgt in zalencentrum Centraal op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari.


Trefwoorden: cv de meerpoel de meerpoel zaonikaovenden
Geplaatst

maandag 22 januari 2018 | 13.47 uur

Laatst gewijzigd

maandag 22 januari 2018 | 12.47 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub