SIRIS.nl

Ingezonden brief PGA over Strategisch Huisvestingsplan

Politieke partij PGA heeft een ingezonden brief naar het Eindhovens Dagblad gestuurd, waarin de partij haar ernstige zorgen uit over het democratisch proces in de gemeente Asten.

Dit naar aanleiding van de discussies over het Strategisch Huisvestingsplan (SHP) voor de scholen in Asten. De partij beweert dat bewust de discussie met de ouders en leerkrachten is vermeden en dat de risico’s voor de verkeersveiligheid worden genegeerd of onderschat. Ook wordt het verzet tegen het plan kleiner voorgesteld, terwijl de insprekers toch de medezeggenschapsraden van vier scholen vertegenwoordigen.

De insprekers gaven aan dat het grondwettelijk geregeld is dat een gemeente voldoende openbaar onderwijs moet verzorgen, op redelijke afstand van de woning. De wethouder ging hier volstrekt aan voorbij. Met de sluiting van De Horizon en de verplaatsing van Het Toverkruid naar een uithoek van het dorp gaat Asten terug in de tijd. Wanneer wordt besloten om de twee openbare scholen samen te voegen, dan is het noodzakelijk om deze school centraal in Asten te plaatsen.

De complete ingezonden brief:

Ingezonden brief, 

namens de PGA fractie,

Ingrid Welten

Lijsttrekker PGA

PGA maakt zich zorgen over democratisch proces in Asten

De PGA maakt zich ernstig zorgen over het democratische proces in Asten. Dit naar aanleiding van de discussies over het Strategisch Huisvestingsplan (SHP) voor de scholen in Asten. Bewust is de discussie met de ouders en leerkrachten vermeden, er is een waaier aan tegenstrijdige argumenten vanuit het College geuit en de risico’s voor de verkeersveiligheid worden genegeerd of onderschat. 

Draagvlak en het democratische proces

Meerdere malen beweerde wethouder Martens tijdens de commissievergadering: “Ik ben het met de partijen eens, draagvlak is heel belangrijk”. Dat dit gespeeld was, bleek uit het artikel in het ED van woensdag 17 januari. Hierin wordt letterlijk geschreven dat het SHP in stilte is voorbereid “om een Poolse landdag te voorkomen”. Daarnaast doet hij de argumenten van de MR leden af met: “niet iedereen kan zijn zin krijgen”. Ook wordt het verzet tegen het plan kleiner voorgesteld, terwijl de insprekers toch de medezeggenschapsraden van 4 scholen vertegenwoordigen. 

De PGA vindt draagvlak juist heel belangrijk. De gemeente is er voor de inwoners. Ouders en MR leden (ook ouders) zijn ook onze inwoners. Zij komen op voor de belangen van hun kinderen en de kinderen die nog geboren moeten worden. Ze komen op voor de mensen in de wijken waar nu nog wel scholen staan en waar grote zorgen zijn ontstaan over de leefbaarheid van zo een wijk. Dit moet je serieus nemen. Daarom is de PGA voor een doorzichtig proces, waarbij belanghebbenden vooraf worden geïnformeerd en geraadpleegd.

Keuzevrijheid schoolkeuze

Wethouder Martens maakt zich niet druk om een eventuele leegstand op het Varendonck. Deze leegstand dreigt namelijk te gebeuren, wanneer ouders besluiten hun kind naar een andere school te brengen, Er worden namelijk verkeersonveilige situaties verwacht voor de schoolgaande kinderen. Als andere scholen vol zitten, dan is het Varendonck echter nog de enige plek waar kinderen terecht kunnen. Dat leidt tot afbreuk van de keuzevrijheid.

Afstand tot openbaar onderwijs

De insprekers gaven aan dat het grondwettelijk geregeld is dat een gemeente voldoende openbaar onderwijs moet verzorgen, op redelijke afstand van woning. De wethouder ging hier volstrekt aan voorbij. Met de sluiting van De Horizon en de verplaatsing van Het Toverkruid naar de uithoek van het dorp gaat Asten terug in de tijd: het resultaat is dat ouders hun kinderen weer door het dorp moeten slepen om invulling te geven aan hun schoolkeuze. Dit zal de verkeersveiligheid en duurzaamheid niet bevorderen. Wanneer wordt besloten om de twee openbare scholen samen te voegen, dan is het noodzakelijk om deze school centraal in Asten te plaatsen. 

Dit wil de PGA

Iedereen weet dat er iets moet gebeuren in Asten-kern. Dat zeven basisscholen aan de hoge kant is en dat een herindeling ten goede komt van het onderwijs beseft de fractie van de PGA als geen ander. Maar dit moet doordacht gebeuren waarbij toegankelijk, nabijheid door een goede spreiding, onderwijsvisie, een functie in de wijk en een veilig verkeer kaders zijn. Dit is niet het geval in het huidige plan. Daarom willen wij het SHP over de verkiezingen heen tillen.

Bovenal wil de PGA-terugkeer naar een democratisch debat in Asten en geen schimmige achterkamertjespolitiek.