Lezing over Wielernest Someren

Op woensdag 28 februari verzorgt de Somerense wielerpresentator Rien van Horik een lezing over de rijke wielerhistorie van Someren en de kerkdorpen -Eind, -Heide en Lierop.

De avond vindt plaats in Hotel Centraal aan het Wilhelminaplein in Someren en maakt deel uit van het jaarprogramma van Heemkundekring De Vonder Asten-Someren. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur.

Vanaf het begin van de vorige eeuw nemen de “wielernesten” een belangrijke plaats in als het gaat over de wielersport in de Peelregio. Niet alleen op organisatorisch gebied maar ook gezien de prestaties van de plaatselijke wielrenners in de loop der jaren. Aan de hand van authentiek fotomateriaal, origineel beeldmateriaal van landelijke omroepen en gesprekken met oud-renners komt de lokale wielergeschiedenis uitgebreid aan bod. Die start in 1905 als de Lieropsche Wielerclub wordt opgericht. Enkele jaren later ziet ook TWC De Zwaluw het levenslicht. De wielervereniging die nog steeds volop actief is.

De eerste successen op de zandbanen worden behaald door Karel Rooijmans en Leonardus van der Vleuten (“Narris de Vleut”). In de jaren vijftig zijn het renners als Toon Rooijmans en Gerrit Vossen die furore maken. De jaren zestig staan vooral in het teken van de komst van de meerdaagse Omloop der Peel en de opmars van de gebroeders Spetgens.

Tweemaal gaat Jan Spetgens als eerste over de aankomstlijn tijdens het nationale wegkampioenschap bij de amateurs. Veldritspecialist Jacques Spetgens stond zelfs op het podium bij het WK cyclocross. Inmiddels werd ook de Toer dur Lierup een niet meer weg te denken activiteit in de zomermaanden. Latere toppers als Heinz van der Schouw (winnaar voor eigen publiek in de Dr Pepper Race), Patrick van Seggelen, René Manders, Evy Kuijpers (winnares Meeus Race), Maarten de Groot en Engelbert van Horik begonnen hier hun wielerloopbaan. De avond wordt afgesloten met een aangepaste uitvoering van de quiz “Wielerpetje op, wielerpetje af.”

Rien van Horik (61) is in 2016 na veertig jaar als leraar werkzaam te zijn geweest op basisschool De Vonder in Someren-Eind gestart met een eigen presentatiebedrijf. Daarnaast is hij in de wintermaanden werkzaam als invalleerkracht bij PRODAS.  Als tiener stond hij in het midden van de jaren zestig in zijn geboortedorp Lierop aan de wieg van de Toer dur Lierup. Vanaf het begin van de jaren tachtig is hij actief als speaker bij KNWU-wielerwedstrijden op de nationale en internationale kalender. Zo was hij begin deze maand nog speaker tijdens het WK-cyclocross in Valkenburg. Hij heeft een ruime interesse in de historie van de regionale wielersport.

Meer informatie is te lezen via www.rienvanhorikcycling.nl.