Lezing over luchtoorlog

Op maandag 26 februari komt oorlogsdeskundige Ruud Wildekamp, op uitnodiging van heemkundekring De Vonder Asten-Someren, naar zaal Heidehof in Someren-Heide om te vertellen over de luchtoorlog boven Someren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorden Somerenaren regelmatig het ronkende geluid van geallieerde bommenwerpers. Die waren op weg naar Nazi-Duitsland om daar hun bommen te droppen en zo Duitsland te verzwakken en ons te bevrijden. De Duitsers probeerden met grote zoeklichten de geallieerde vliegtuigen in hun stralenbundel te vangen. Hadden ze er een in, dan kwam een nachtjager van vliegveld Venlo om de bommenwerper uit de lucht te schieten.

Die zoeklichten stonden niet zo maar ergens, maar waren een systematisch onderdeel van de zogenaamde Kammhuberlinie. Voor huisvesting van de soldaten die de zoeklichten bedienden, waren huisjes gebouwd, de Wehrmachthuisjes. Someren lag in de Duitse verdedigingslinie en er zijn nog steeds resten ervan aanwezig. Met name in Someren-Heide.

Ruud Wildekamp uit Gemert zal tijdens de avond ingaan op de Kammhuberlinie in Someren-Heide en de luchtoorlog boven Someren. Ruud is assistent van de beheerder van de traditiekamer (museum) Typhoon van de vliegbasis Volkel en daar lid van de Documentatiegroep Volkel; vrijwilligers die de (lucht) oorlog bestuderen. Hij is de secretaris van de groep. Zijn speciale interesse gaat uit naar de Peel-Raamstelling. En natuurlijk de Duitse luchtverdediging bij nacht, de zoeklichtengordel, de Kammhuberlinie en de radio- en radarverbindingen in zuidoost-Brabant. Ruud heeft meerdere boeken samengesteld over de vliegvelden en de vliegtuigcrashes in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na het verhaal van Ruud Wildekamp zullen enkele enthousiaste Somerenaren uit de doeken doen wat ze voor plannen hebben met de resten van de zoeklichtengordel in Someren-Heide. Ze zijn met direct-betrokkenen (eigenaar en aanwonenden) er van overtuigd dat de resten bewaard moeten blijven en zoveel als mogelijk hersteld. Hiermee kan dan regelmatig aan de Somerense jeugd en andere geïnteresseerden het verhaal van de luchtoorlog boven Someren en de bevrijding worden doorgegeven. Ze roepen de inwoners van Someren-Heide op om 26 februari naar de Heidehof te komen en op wat voor manier dan ook mee te werken aan het verwezenlijken van de plannen.

De avond begint om 20.00 uur in zaal Heidehof aan de Kerkendijk 126.

De toegang is gratis en er bestaat een mogelijkheid om u op te geven als sympathisant of medewerker aan de plannen.

Nadere informatie is te verkrijgen via e-mail gerard@verdonschotsomeren.nl of tel. 06-12236213 of e-mail harry.muijen@upcmail.nl of tel. 06-53818057.