Mammoetskelet terug in Museum Klok & Peel

Op maandag 9 april is in Museum Klok & Peel in Asten het mammoetskelet weer opgebouwd op de plek waar het voorheen stond.

De mammoet is daar in 2009 neergezet en moest enige tijd geleden wijken voor een rigoreuze interne verbouwing voor het nieuwe gedeelte 'Peel aan zee'.

De 268 onderdelen werden in elkaar gezet door Paul van der Greef en Francois van Wessel, onder toeziend oog van de mammoetbouwer Leo Stolzenbach.

De komende weken worden ook nog een oerrund, mastodont en een oceaanbodem met skelet van een walvis gebouwd.

Tien miljoen jaar geleden lag het huidige Peelgebied in zee. Hiervan getuigen de vele fossielen die nabij de Peelrandbreuk in Liessel zijn gevonden. In jongere lagen vinden we ook fossielen uit het Plioceen ( ca 2 miljoen jaar geleden) waaruit blijkt dat de zee zich terugtrekt en dat er hier een rivierdelta (estuarium) lag met een klimaat vergelijkbaar als dat van de Middellandse zee. Tijdens de laatste ijstijd die 70.000 jaar geleden begon liepen hier mammoeten, wolharige neushoorns en grottenberen rond (Pleistoceen). Toen het 12.000 jaar geleden weer warmer werd, viel het uitsterven van de mammoet in onze streken samen met het begin van veenvorming; het holoceen was begonnen.