SIRIS.nl

Koninklijke onderscheiding voor Annie Giebels-Koolen

Annie Giebels-Koolen (57) uit Heusden heeft op donderdag 26 april, de dag van lintjesregen, de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

De uitreiking door burgemeester Hubert Vos vond plaats bij haar thuis op de Voorste Heusden.

Annie Giebels-Koolen heeft een indrukwekkende staat van dienst als bestuurder en vrijwilliger.

Na in 1970 lid te zijn geworden van harmonie St.-Antonius is Annie van jongs af aan betrokken bij het wel en wee van de vereniging.

In 1982 trad Annie toe tot het bestuur als secretaris. Haar betrokkenheid, tomeloze inzet, verantwoordelijkheidsgevoel en accuratesse maakten dit tot een gouden combinatie. Achttien jaar lang vervulde zij deze taak met verve. De verslagen waren immer punctueel en duidelijk en lagen vaak de ochtend daarna al in de brievenbus. Zij verzorgde de PR en leverde verslagen van activiteiten aan de pers. Annie was mede-initiatiefnemer van de muzikale uitwisseling 4xHeusden en onderhield de contacten met de muziekvereniging uit Wulften, waarmee menig uitwisselingsproject werd georganiseerd.

Toen in 1989 de toenmalige voorzitter plotseling overleed, heeft zij de vice-voorzitter met raad en daad ondersteund, waardoor de vereniging deze moeilijke periode heeft kunnen doorstaan. Tevens werkte zij de nieuwe voorzitter razendsnel in.

Van 2000 tot 2006 heeft zij tijdelijk het bestuursstokje overgedragen. Annie bleef zich echter in diverse commissies inzetten, bijvoorbeeld de muziekcommissie. Daarnaast organiseerde ze concerten, repetities, de jaarlijkse fiets- en doedag, werkte mee aan het jeugdweekend, het zomeravondconcert en was ze trouw vrijwilliger bij het ophalen van oud papier en ijzer plus de potgrondactie.

In 2006 trad ze op verzoek weer toe tot het bestuur als ad interim secretaris, een rol die ze wederom naar volle tevredenheid vervulde.

In 2007 werd Annie voorzitter en al ruim tien jaar lang vervult zij deze rol vol overgave.

Onder haar bezielende leiding is de harmonie uitgegroeid tot een vereniging die midden in de Heusdense samenleving staat. Zij zorgde er mede voor dat kinderen op allerlei manieren met muziek of dans in aanraking kunnen komen en organiseerde hiervoor jeugdconcerten, muziekprojecten in samenwerking met scholen en gaf incidenteel zelf muziekles. De invulling van de muzieklessen via een externe muziekschool was altijd één van haar speerpunten, waarbij Annie strak lette op de kosten, want een lidmaatschap moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijven.

Zij is een spin in het web bij concerten, het opzetten van commissies binnen de vereniging en het opleidingsorkest, daarnaast mede-initiatiefnemer en drijvende kracht achter de promsconcerten.

Actief binnen alle geledingen: het maken van filmpjes en presentaties voor concerten, zij houdt de website en facebook bij sinds 2014, werkt aan het onderhoud van de kleding, brengt flyers rond en stimuleert leden om net als haar mee te helpen bij inzamelings- of verkoopacties. Kenmerkend is haar positieve en oplossingsgerichte instelling. Ze heeft verfrissende ideeën en is niet bang om afscheid te nemen van minder goed lopende activiteiten. Altijd houdt zij voor ogen dat muziek en een actieve harmonie belangrijk is voor de leefbaarheid in de kleine dorpskern van Heusden.

Op 19 maart heeft zich het voorzittersstokje overgedragen, maar zij blijft zich in de toekomst nog voor diverse commissies inzetten.

Van 1997 tot 2009 was Annie op diverse fronten actief voor de Antoniusschool. Er uit springt de werkgroep Verkeer, waarvoor zij zich twaalf jaar ten volle inzette. Ze was voorzitter, verkeersouder, maakte de verslagen, was contactpersoon voor gemeente en provincie, bezocht trouw alle regionale vergaderingen en coördineerde de vele activiteiten op het gebied van verkeerseducatie.

Zowel vanuit de werkgroep als politie en VVN roemt men haar positiviteit, betrokkenheid, motiveringsvermogen en punctualiteit; een drijvende kracht achter de werkgroep. Een grote kluif was het activiteitenplan voor verkeer. Mede door haar inzet heeft BBS Antonius als een van de eerste scholen in Zuidoost-Brabant het verkeersveiligheidslabel gehaald. Toen ze stopte werd er een compleet archief overgedragen en zijn haar taken noodgedwongen over meerdere personen verdeeld.

Van 2006 tot 2011 zat Annie in de vormselwerkgroep van de parochie H. Antonius van Padua, waarbij kinderen en ouders worden begeleid tijdens het vormseltraject. Uiteraard notuleerde zij ook hier de bestuursvergaderingen. Ze was betrokken bij het maken van misboekjes, het zoeken van teksten, het maken van oorkondes, het versieren van de kerk en het verzorgen van koffie tijdens bijeenkomsten.