Antoon van Helmond eerste keizer van Sint Jorisgilde Asten

Op zondag 29 april vierde het Sint Jorisgilde uit Asten de feestdag van Sint Joris.

De koningin en prinsgemaal werden thuis afgehaald, waarna op het bordes van het gemeentehuis de hoofdman de bijzondere aanzegging deed van de rituelen en viering van de teerdag en koningsschieten van het Sint Jorisgilde.

Daarna trok het gilde naar de kerk met vliegend vaandel en slaande trom. Gildeheer Pieter Scheepers ging voor in deze H. Mis. Na afloop zong het gilde het Jorislied bij de Joriskapel in de kerk.

Voorafgaand aan het koningsschieten was de officiële ceremonie van installatie van een nieuw lid en een nieuw jeugdlid. Daarna kon het schieten starten.

Er werd geschoten voor de koning, ere-koning en jeugdkoning. Ook bestond de mogelijkheid dat er een gildelid zich tot keizer zou kunnen schieten. En dit gebeurde. Bij het 140e schot schoot Antoon van Helmond zich tot keizer. Eerder was hij koning van 1996-1998 en van 1998-2000. In de Caert van het Sint Jorisgilde staat dat een gilde lid bij drie keer koning uitgeroepen wordt tot keizer.

Daarna moest toch weer geschoten worden voor een nieuwe koning. Dat duurde nog even en bij het 205e schot schoot Robert Bankers de vogel eraf. Ook Robert was eerder koning van 2002 tot 2008. De oud-koningin Marijke Joosten droeg met vertrouwen haar koningschap aan Robert over.

De jeugd schoot mee met de luchtbuks. Bij het 132e schot werd Iris van Schaijk jeugdkoningin van het Sint Jorisgilde. Vol blijdschap en emotie rende ze op haar ouders af.

Er was volop belangstelling voor het koningsschieten, zodat ook door niet-leden voor het ere-koningschap kon worden geschoten. Een fanatieke strijd die Marie-José Swart wist te winnen door de vogel eraf te schieten met het 197e schot. Zij is nu ere-koningin van het Sint Jorisgilde.

Nadien werden de keizer, de koning en de koninginnen aan de Markt in Asten aan het volk getoond, waarbij een vendelhulde werd gebracht.

De teerdag, feestdag van Sint Joris werd afgesloten met een feestavond, waarbij verbroedering hoog in het vaandel stond. Een dag met een gouden randje.