Meimaand Mariamaand in Ommel

Traditioneel is de meimaand Mariamaand en worden er talloze bedevaarten gehouden naar Maria van Ommel.

Uit diverse windstreken, uit binnen- en buitenland, trekken pelgrims naar Ommel.

Of een eucharistie­viering of Lof buiten zal worden gehouden, wordt rond 8.00 uur bepaald aan de hand van de actuele weerberichten. Bij goed weer wordt de H. Mis van 11.00 uur buiten gevierd. Wanneer het reeds zeer warm is, kan de H. Mis van 9.30 uur ook al buiten plaatsvinden.

Volgens de database van bedevaarten van het Meertens Instituut is de cultus rond Maria van Ommel omstreeks het jaar 1400 al ontstaan. Vanaf het begin van de verering wordt O.L. Vrouw van Ommel tal van wonderen toegeschreven. Het beeld heeft sinds de 15e eeuw aantrekkings­kracht gehad op grote aantallen bedevaartgangers, onder andere afkomstig uit Duitsland en België. Vanaf 1700 moest het beeld uitwijken naar Nunhem. In 1840 kwam Maria weer terug naar Ommel en kreeg ze weer een mooie plek in de herbouwde kapel. Sindsdien kwamen de bedevaarten weer op gang.

Diverse parochies, gildes en organisaties houden in de Meimaand een bedevaart. Iedere zondag zijn er maar liefst vier eucharistie­vieringen - de eerste begint al om 6.30 uur - en ’s middags is er een Plechtig Lof.

Voor een compleet overzicht van de vieringen zie www.rkfranciscus.nl/meivieringenommel.