SIRIS.nl

Persbijeenkomst over ‘Droogte in Nederland’

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) hield op woensdag 4 juli een persbijeenkomst bij golfbaan De Swinkelsche in Someren.

Daar kwam de hele vaderlandse pers op af. Diezelfde dag waren er tv-reportages te zien in het NOS-Journaal en het RTL Nieuws.

In mei en juni is er zeer weinig regen gevallen. Bovendien daalt de aanvoer van de grote rivieren. Daardoor is er sprake van droogte. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie goed in de gaten en nemen zo nodig extra maatregelen.

Tijdens de persbijeenkomst werden de mogelijke maatregelen onder de loep genomen. 

Brabant en Limburg liggen in 'hoog Nederland' en hebben het meeste last van de droogte. Lambert Verheijen, dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas, meldde dat beide provincies de komende drie jaar 70 miljoen euro willen investeren om een tekort of een teveel aan water te voorkomen. Het Rijk zou 25 miljoen euro moeten bijdragen. 

Tijdens de persbijeenkomst bleek dat de Brabanders en Limburgers weinig anders kunnen doen dan wachten op regen, veel regen. De boeren kunnen voorlopig blijven sproeien met grondwater. Beregenen met oppervlaktewater werd eerder al verboden.