RIVM activeert Nationaal Hitteplan

De warmte houdt al een tijdje aan en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen.

De komende dagen wordt het zelfs extra warm, met temperaturen rond en boven de 30 graden. Daarom activeert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) het Nationaal Hitteplan.

Met het hitteplan roept het RIVM op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen in onze omgeving. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden bovende 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. De zonkracht is deze dagen extra sterk. Waarschijnlijk ligt deze rond de 7. Je huid kan daardoor al binnen vijftien minuten verbranden. Smeer regelmatig met een hoge factor zonnebrand, blijf zo mogelijk uit de zon, drink voldoende en beperk lichamelijk inspanning op het heetst van de dag. 

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden.

Lees meer over het hitteplan op rivm.nl/hitte.