Smokkelaars gezocht voor verfilming volkslegende

Voor de verfilming van de Somerense volkslegende ‘Van Zùmmere en nie Baang’ zijn de filmmakers op zoek naar stoere mannen.

In de film zit een grootse veldslag tussen de inwoners van Someren en Helmond. Om het geheel spectaculair te laten ogen, zoeken de makers naar ongeveer honderd figuranten. De opnames zijn op zondag 19 augustus.

Veel mensen kennen ‘Van Zùmmere en nie Baang’ als spreuk of als muzieknummer, maar achter de kreet zit een heuse volkslegende. De Peelpioniers zijn bezig om dit verhaal samen met mensen uit Someren en omstreken voor eeuwig vast te leggen. Voor het maken van de film is inmiddels een groep van ruim vijftig vrijwilligers verzameld in de functie van acteur, cameraman, visagist of productiemedewerker.

De film gaat over Somerenaar Klaas, die een bijzondere band heeft met de smokkeltochten. Hij is daarom ook niet blij als hij erachter komt dat het Zùmmerse zout gestolen is en wil er alles aan doen om dit verborgen te houden voor de rest van de dorpelingen. Hij kent de Zùmmerse mentaliteit en dit zou een regelrechte oorlog met het grote Helmond kunnen betekenen. Als hij bij de opslagplaats van het zout aankomt is het echter al te laat: enkele ruige smokkelaars hebben de diefstal ook ontdekt. Wat volgt is een heftige strijd voor Klaas, waarin hij ziet dat niet alleen het hele dorp, maar ook zijn familie in het conflict wordt meegesleurd.

Het hoogtepunt van de film moet de historische veldslag tussen de Somerenaren en de Helmonders worden. Om de strijd ook echt groots te laten lijken zijn veel figuranten nodig die meedoen aan het gevecht. Tijdens de dag zullen alle ‘smokkelaars’ een spoedcursus ‘filmvechten’ krijgen, zodat de veldslag er ook geloofwaardig uitziet. Daarnaast zal iedere figurant worden omgetoverd tot een negentiende eeuwse variant van zichzelf. Het draaien van de scène zal de hele dag in beslag nemen, dus er is ook eten en drinken beschikbaar op de locatie. De opnames vinden plaats op zondag 19 augustus plaats in een bosrijke omgeving nabij Someren.

Jezelf aanmelden voor deelname aan de slag of voor een andere draaidag kan via het formulier op de website www.vanzummere.nl.

Aanmelden voor de draaidag kan tot vrijdag 10 augustus. De film zal begin 2019 in première gaan.