SIRIS.nl

Opening expositie Elfri van der Weerden in gemeentehuis Someren

In het gemeentehuis in Someren is tot en met 14 december een expositie te zien van schilderijen van Elfri van der Weerden uit Someren.

Op donderdag 6 september opende Elfri, samen met enkele kinderen van 't Kinderpalet, de expositie in het bijzijn van familie, kennissen, vrienden en wethouder Guido Schoolmeesters.

Schilderen is voor Elfri van der Weerden altijd een soort van uitklaapklep geweest, een manier om de soms diepingrijpende gebeurtenissen in haar leven een plaats te geven, ze te kunnen verwerken en te uiten.

Haar kleurgebruik, meestal duidelijke fellere kleuren, is altijd de verbindende factor geweest in haar schilderijen.

Net als de uitdaging te willen experimenteren. Om nieuwe vormen van werken te ontdekken en om niet alleen verf te gebruiken maar ook andere materialen.

De expositie in het gemeentehuis laat een aantal nieuwe werken zien waarbij oude stoffen en oude werkstukken zijn ‘hergebruikt’.

“Aan deze oude spullen hangt een emotionele waarde”, vertelt Elfri. “Zo zijn er oude lievelingskleren gebruikt maar ook poppenkleertjes die nog gemaakt zijn door mijn moeder en andere stofjes waar een herinnering aan vast zit”. Ook oude schilderschortjes van de kinderen van ’t Kinderpalet - een cursus tekenen en schilderen voor kinderen - hebben een nieuw leven gekregen.

Het woord ‘verandering’ is dan ook helemaal van toepassing op deze expositie. Van oud naar nieuw.

Veranderen betekent ook loslaten, waarna er weer ruimte komt voor iets nieuws.

Het is een proces dat continu plaatsvindt, op alle vlakken van het leven en waar geen einde aan komt.

Ook de werken, die nu nieuw zijn, zullen eens weer tot het oude behoren.

Het gaat er voor Elfri van der Weerden dan ook steeds meer om hoe ze in het creatieve proces staat; dat ze haar eigen weg volgt en dat ze vooral veel plezier beleeft in het scheppen van nieuwe dingen.

De expositie is te zien tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.