Maestro's bekend voor eeuwfeest Muziekvereniging Juliana

Muziekvereniging Juliana uit Someren-Eind bestaat in 2019 honderd jaar.

In dat jaar zullen diverse evenementen plaatsvinden om dit jubileum te vieren. Het eerste start al in 2018. In twee voorrondes op 1 en 22 december en een finale op 12 januari zullen zes zeer verrassende Somerense kandidaten strijden om de titel Maestro 2019.

De twee voorrondes vinden plaats in gemeenschapshuis De Einder en zijn gratis toegankelijk. De finale wordt gespeeld in de bedrijfshal van Groentekwekerij Van den Einden aan de Nieuwendijk in Someren-Eind. Hiervoor zullen kaarten in de voorverkoop komen.

Op donderdag 13 september werden de maestro's Yara Peters, Tonny van Gemert, Wilma Veltman, Denis van Eijk, John van den Eijnde en Guido Schoolmeesters op spectaculaire wijze door Sjef Wijnen onthuld in De Einder. Zij krijgen de unieke gelegenheid om een orkest van ruim zestig muzikanten te gaan leiden en te strijden om de titel Maestro 2019.

Tijdens de eerste voorronde op zaterdag 1 december zullen ze ieder één klassiek stuk dirigeren. Als enige voorbereiding hiervoor ontvangen zij een opname van dit stuk. Na deze vuurdoop volgen ze een aantal workshops. Ze stomen zich dan klaar voor het tweede muziekstuk, een musicalwerk, dat ze gaan dirigeren op zaterdag 22 december. In de tussentijd repeteren ze ook een aantal keren met het orkest. Iedere kandidaat krijgt ook een buddy en een master toegewezen voor persoonlijke coaching. De buddy's zijn Nicole van den Eijnde (Guido Schoolmeesters), Marcel Vereijken (Tonny van Gemert), Bart Spee (John van den Eijnde), Evert Lemmen (Wima Veltman), Sjef Wijnen (Denis van Eijk) en Albert Lomans (Yara Peters). 

Hierna gaan alle kandidaten door naar de finale op zaterdag 12 januari. Dan dirigeren alle Maestro’s twee werken.

Een deskundige jury, bestaande uit Tjeu Snoek, Magda Schoolmeesters en Wil Lomans, beoordeelt de kandidaten. Het aantal behaalde punten uit de voorrondes en de prestaties in de finale worden bij elkaar opgeteld. Samen met het resultaat van een stemming via social media wordt uiteindelijk bepaald wie de twee bestscorende kandidaten zijn. Die twee dirigeren het finalestuk. Na afloop hiervan beslissen de leden van het harmonieorkest samen wie zich de grote Maestro 2019 van Muziekvereniging Juliana mag gaan noemen. 

Na Finale Maestro zijn er nog meer jubileumactiviteiten:

20 januari OEPS! - Loods Van den Einden

29 en 30 juni Jubileumweekend - Einderplein

30 november Uitvoering Proms/Check It - Loods Van den Einden                     

1 december Uitvoering Proms/Check It - Loods Van den Einden