Vaccinatiecampagne GGD

Vanaf maandag 1 oktober start de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte in onze regio.

Jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, hebben een brief met oproepkaart van het RIVM ontvangen.

De GGD Brabant-Zuidoost voert deze vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W.

Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden.

Staatssecretaris Blokhuis besloot afgelopen juli om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden.

Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. In de eerste uren kunnen de klachten lijken op griep, met name bij de meningokok type W kunnen de klachten in de eerste uren ook lijken op buikgriep. De ziekte is daarom soms lastig te herkennen.

Alle informatie over de vaccinatie, de campagne en de locaties en data van deze vaccinatieronde staan op www.meningokokkenprik.nl.