SIRIS 30 jaar

SIRIS, de lokale media-instelling van de gemeenten Asten en Someren, viert op maandag 1 oktober haar dertigste verjaardag.

Op 1 oktober 1988 ging SIRIS, de Stichting Informatieve Radio-omroep In Someren, in de lucht na een druk op de knop op het mengpaneel door de toenmalige burgemeester Roels.

Toentertijd maakt de lokale omroep alleen maar radioprogramma's voor Someren en deed dat vanuit de oude Ruchte.

Rien van Horik was de eerste hoofdredacteur en samen met de mensen van het eerste uur werd er een horizontale programmering in elkaar gestoken. Na een half jaar droeg Rien het stokje over aan zijn broer Harrie, die tot de dag van vandaag hoofdredacteur/directeur is. In 1991 gaf de minister toestemming aan de lokale omroepen om commercials uit te zenden. SIRIS was de eerste lokale omroep in ons land (!), die het lukte om reclameboodschappen de ether in te gooien. SIRIS haalde daarmee de landelijke pers en maakte ook de weg vrij voor regionale omroepen om reclame te mogen uitzenden. De commercie ontdekte de informatievoorziening en het amusement bij SIRIS. De omroep kreeg door de uitzending van radioreclames een behoorlijke financiële injectie en kon zelfs in 1992 een betaalde hoofdredacteur (Harrie van Horik) in dienst nemen.

De omroep Asten Lokaal startte in november 1992, na twee jaar van voorbereiding, met proefuitzendingen. Eerst nog alleen via de kabel, maar al gauw ook via de ether. Op 3 april 1993 presenteerde deze omroep zich definitief aan de bevolking van Asten.

De intrede van commerciële tv-omroepen als RTL, Veronica, SBS6, e.a. en van commerciële radiostations deden de lokale omroep geen goed. Ieder uur van de dag was er informatie en amusement op tv en kon men naar muziek luisteren, voor elk wat wils. Kleine lokale spelers als SIRIS en Asten Lokaal moesten wedijveren met (inter)nationale machtsblokken om de gunst van de luisteraar en later ook van de kijker na de komst van SIRIS-tv, tekst tv en SIRIS-teletekst. Mede om deze reden werd eind 1996 het principebesluit genomen om te streven naar een fusie van Asten Lokaal en SIRIS, wat op 15 januari 1997 resulteerde in een intentieverklaring. Op 15 juli 1997 werd het officiële verzoek om te mogen fuseren verzonden naar het Commissariaat voor de Media en in april 1998 gaven de gemeentebesturen van Someren en Asten een positief advies af over de representativiteit van de nieuwe omroepstichting. In de vergadering van het Commissariaat voor de Media van 19 mei 1998 was de fusie officieel een feit en was de nieuwe omroep Stichting Omroep Asten Someren met als roepnaam SIRIS geboren. De fusieomroep verhuisde van de tijdelijke behuizing in de boerderij aan de Boerenkamplaan naar de nieuwe Ruchte, waar de omroep nu twintig jaar later nog immer gehuisvest is.

Op 1 februari 1999 is SIRIS gestart met tekst-tv (kabelkrant) en op 1 april 2000 werd SIRIS-teletekst operationeel. In 2002 startte SIRIS voorzichtig met het uitzenden van tv-beelden in het kader van de viering van Someren 700. In 2003 werd besloten om elke dag om 19.00 uur een filmpje te draaien. Een filmpje over gebeurtenissen in Asten en Someren draaide in principe van zaterdag tot en met vrijdag. In november 2010 ging de omroep daadwerkelijk van start met tv-uitzendingen. Eerst met een SIRIS-weekjournaal. In 2012 ging het programma Van Dag tot Dag heten. Van 2011 tot 2015 zond SIRIS-tv ook het programma Samen over de Brug uit, het voorlichtingsprogramma van de gemeente Asten en de gemeente Someren. Dat programma werd in 2015 gesplitst in de voorlichtingsprogramma's AstenNu en Gemeentenieuws (Someren).

De website www.siris.nl is vanaf de start in 2005 een groot succes. De site trekt dagelijks tussen de 4.000 en 7.000 unieke bezoekers. Bij bijzondere gebeurtenissen telt de site over de 10.000 kijkers. SIRIS-facebook telt inmiddels 7.300 likes.

Het dagelijkse werk in de studio wordt geleverd door de vrijwilligers en de stagiaires, die elk halfjaar de redactie en de tv-crew komen versterken. Studenten, die later graag iets willen doen in de journalistiek, communicatie, marketing, fotografie of audio-video, doen bij SIRIS de nodige ervaring op. Ook leerlingen van het voortgezet onderwijs komen regelmatig stagelopen bij de omroep. Dat alles onder leiding van hoofdredacteur-directeur Harrie van Horik. En dan zijn daar nog de tientallen vrijwilligers die in de avonduren en in het weekeinde actief zijn als discjockey, filmer, fotograaf of verslaggever. Door de inzet van de SIRIS-bestuursleden en de SIRIS-voorzitters Henk van Soest, Wim Deenen, Ad van Lierop (interim) en Harrie Reinders maakte de omroep een gestage groei door. 

De uitzendingen van SIRIS kosten geld, veel geld. De omroep is dan ook blij met de adverteerders, die hun boodschappen kwijt kunnen op SIRIS-tekst tv en www.siris.nl, met de veertig businessclubleden, de vele Vrienden van SIRIS en de subsidies van beide gemeenten. Daarmee komt de omroep rond  en kan het doen waar ze voor dient: programma's maken voor de Astense en Somerense  bevolking. En dat niet eens zonder succes: SIRIS werd in 2013 genomineerd voor de Lokale Omroep Award en een keer genomineerd voor de categorie Beste Website en de categorie Innovatie. Tegen de grootsteedse mede-genomineerden kan SIRIS echter niet op. Het zij zo.

Het succes van SIRIS blijft maar duren en dat komt vooral omdat SIRIS vasthoudt aan de missie die voor elke publieke omroep zou moeten gelden: de omroep is van en voor iedereen. De inwoners van Asten en Someren staan bij de lokale omroep centraal. Daarom weet SIRIS luisteraars en kijkers nog altijd aan zich te binden. En dat al dertig jaar lang.