Eerste Dialoogsessie Kinderraad van Prodas

De Kinderraad van Prodas helpt bedrijven met vragen en probleemstukken.

Op dinsdag 6 november gingen de leerlingen van groep 8 van de Mariaschool in Someren in de raadzaal van het gemeentehuis in Someren in dialoog met de gemeente en de Rabobank over de kansen die zij zien om het wonen, werken en winkelen in het centrum van Someren te versterken. Ook burgemeester Dilia Blok en Prodas-bestuurder Jacqueline Ketelaar namen deel aan de dialoog.

Deze eerste dialoogsessie van de Kinderraad van Prodas werd geleid door Dee van Ekeris van het Rabobank Dialoog Expertisecentrum.

Als de kinderen de taal van de ouders spreken, dan lijkt het er op dat ook de ouders het centrum van Someren maar niets vinden. Meer horeca, terrassen, groen, kinderrestaurants, kinderdrankjes en activiteiten, een pannaveldje, een snoepwinkel, een foodmarket en minder gevaarlijke splitsingen op het Wilhelminaplein en rokende ouders en dan is Someren er. Neem een voorbeeld aan wat er in Asten gebeurt. Dat was de teneur bij de kinderen van de Mariaschool.

Over de Kinderraad van Prodas

Een bedrijf of organisatie zit met een vraag. Dan kun je allerlei deskundigen raadplegen. Maar leg het eens voor aan kinderen. Die hebben nog een frisse blik, denken niet in beperkingen. Het idee is niet nieuw, geeft projectleider onderwijsinnovatie Tessa van Zadelhoff van Prodas aan. Prinses Laurentien heeft het op landelijk niveau geïntroduceerd. Multinationals als Ahold en KLM werken met zo'n kinderraad die aan de slag gaat met betekenisvolle vragen van deze bedrijven. Kunnen we dat ook niet in onze regio doen?, vroeg Jacqueline Ketelaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Prodas zich af.

Van Zadelhoff nam die handschoen op, samen met de Rabobank. ,,Per vraag stellen we een raad in, om zoveel mogelijk kinderen mee te kunnen laten doen. Het doel is om kinderen mee te laten denken over de toekomst. Organisaties, instellingen of bedrijven kunnen de kinderraad benaderen met een probleemstelling. Met Rabobank Peelland Zuid hebben we hierbij een echte partner: ze ondersteunen het project financieel, maar nog meer met kennis en kunde. Zo krijgen we hulp met het in dialoog gaan en verbinden ze ons met interessante partijen''.

Over een paar weken horen de kinderen van de Mariaschool wat er met hun voorstellen al dan niet gedaan wordt.