SIRIS.nl

Boekpresentatie Duivelskwartier van Johan Otten (+ VIDEO + AUDIO's)

Johan Otten presenteerde op vrijdag 2 oktober zijn boek Duivelskwartier, met de ondertitel '1595: heksen, heren en de dood in het vuur' in boscafé 't Pastoorke van Moorsel in Lierop.

De eerste twee exemplaren werden door Johan Otten overhandigd aan historicus Jos Gommans (Asten) en zijn echtgenote Ceciel.

Horlepiep zorgde voor de muzikale omlijsting.

Het boek:

In de loop van de zestiende eeuw kwam in Europa een genadeloze vervolging op gang van voornamelijk vrouwen die werden aangezien voor handlangers van de duivel. Tienduizenden van deze ‘toveressen’ verloren hun leven tijdens uitbarstingen van overheidsgeweld, die rond 1600 een hoogtepunt bereikten.

De heksenjacht volgde een grillig patroon van lokale en regionale opflakkeringen. Over een van deze explosies is een uitgebreid en gedetailleerd dossier bewaard gebleven dat exemplarisch is voor de vervolgingen uit die tijd. In het jaar 1595 reisde een hoge Brusselse overheidsfunctionaris naar ’s-Hertogenbosch om onderzoek te doen naar de berechting en executie van tientallen vrouwen in het kwartier Peelland in de Meierij. De door hem verzamelde processtukken en notities geven een fascinerend beeld van de heksenjacht en laten ook overlevenden en familieleden van vervolgden aan het woord.

Duivelskwartier vertelt op basis van authentieke documenten het waargebeurde verhaal van de heksenjacht in Peelland. Het gaat over burenruzies, over toverij en achterdocht, over hallucinante heksenfeesten, over manipulaties door machthebbers. En vooral over het huiveringwekkende lot van doodgewone dorpsmensen.