Toon van de Ven Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Toon van de Ven (1946) uit Ommel ontving op vrijdag 26 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Hubert Vos reikte het lintje aan Toon uit.

Toon is een vrijwilliger met een groot sociaal hart, die zich al 45 jaar ten dienste stelt van de samenleving.

In 1974 werd Stichting Werkgroep Een Aarde Asten opgericht, een stichting met ongeveer honderd vrijwilligers die diverse projecten in derde wereld landen ondersteunt.

Geld voor de stichting komt binnen via giften in geld en goederen, het runnen van een kringloopwinkel, het slopen van onverkoopbare apparaten en verkoop van vrijkomende metalen. Tevens worden diverse happenings georganiseerd.

Vanaf de oprichting, dus al 45 jaar, is Toon als vrijwilliger bij Een Aarde actief. Nooit op de voorgrond, secuur, trouw in het nakomen van afspraken en aardig voor zijn omgeving.

Toon is een manusje-van-alles: reparatiewerkzaamheden uitvoeren, kleding en spullen ophalen, loten verkopen, verkeer regelen, etc. Alleen al met het regelen van het verkeer als de kringloopwinkel open is, is hij momenteel twee dagdelen per week bezig.

In weer en wind staat hij op zijn post en men doet nooit vergeefs een beroep op hem.
Toon van de Ven heeft een grote sociale inborst en vindt het belangrijk zich in te zetten voor een betere toekomst voor andere wereldburgers.

Hij is altijd goed gehumeurd, denkt positief mee en ondanks zijn leeftijd bruist hij van de energie. Een echt voorbeeld voor de overige vrijwilligers.

Vanaf 2005 tot heden is Toon actief voor de Ommelse kerk, die valt onder de parochie H. Franciscus Asten-Someren. Hij is een handige klusjesman, dé persoon om kleine herstelwerkzaamheden en aanpassingen in de kerk en pastorie te verrichten. Maar ook voor grotere projecten als het leggen van vloeren en het timmeren van kasten en vitrines draait hij zijn hand niet om. Naast het kluswerk helpt hij mee met het poetsen van de kerk en bijbehorende ruimtes, het uitreiken van de Heilige communie tijdens vieringen en is hij wijkcontactpersoon namens de parochie Ommel. Daarnaast collecteert hij in de meimaand.

Van 2013 tot 2017 was Toon actief als lid van het kerkbestuur en koster. Werkzaamheden als koster waren o.a. het dagelijks openen en sluiten van de kerk alsmede het assisteren bij allerlei vieringen. Tevens had hij een cöordinerende taak voor het college van kosters.

De pastoor in solidum roemt zijn verdiensten voor de kerk en beschouwt hem als een voorbeeldvrijwilliger, onmisbaar voor de Ommelse dorpsgemeenschap. Ook hier is hij altijd bereid de handen uit de mouwen te steken, op zijn eigen bescheiden manier.

Naast zijn inzet voor de medemens vindt Toon van de Ven een schone leefomgeving erg belangrijk. Al jaren voordat Toon zich in 2014 aansloot bij Stichting SAS (Someren Asten Schoon, nu Samen Asten Schoon) ging hij op eigen initiatief aan de slag met het opruimen van zwerfvuil in zijn eigen dorp Ommel.

Men zag hem wekelijks lopen met een gekregen grijper en hesje om de omgeving te ontdoen van het zwerfvuil, dat vooral in de meimaand en zomermaanden een hoogtepunt bereikte.
Het werkgebied van Stichting SAS omvat Asten en vroeger ook Someren en meerdere keren per week is Toon voor de Stichting in de weer. Stichting SAS typeert hem als trouw, sociaal, geen klager en met een groot hart voor de natuur.

Vanaf 2017 is er nóg een vrijwilligersactiviteit bijgekomen. Toon zet zich sindsdien meerdere keren per week in als vrijwilliger bij de klussendienst van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). Hij verricht hoofdzakelijk timmerwerkzaamheden bij leden.

Het sociale aspect is hierbij erg belangrijk. Het gaat vaak om alleenstaande ouderen, die enorm blij zijn met een goed gesprek. Toon is zich hiervan terdege bewust en neemt altijd royaal de tijd om na een gedane klus een luisterend oor te bieden, zodat hij eigenlijk meer koffie drinkt dan hem lief is.

Voor het overige is Toon al veertig jaar oproepbaar als vrijwilliger tijdens diverse evenementen die in Ommel worden georganiseerd, van verkeersregelaar tot kassa- of opbouwwerkzaamheden.

Het hele dorp kent Toon van de Ven als een persoon die altijd klaar staat om mee te helpen.

Tevens is hij op projectbasis als vrijwilliger actief geweest bij een bouwproject in Museum Klok & Peel in Asten.

Toon van de Ven is een vrijwilliger in hart en nieren, een stille kracht die bescheiden maar vol overgave acteert, met een groot gevoel voor zijn omgeving. Zelden op de voorgrond, maar o zo onmisbaar.