Bijzondere bevrijdingsverhalen gedeeld in de Vrijheid-express in Museum Klok & Peel

Zondag 28 april bezocht de Vrijheid-express van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Museum Klok & Peel in Asten.

De bus is een ontmoetingsplaats voor verhalen over oorlog en vrijheid en zal in het nationale bevrijdingsjaar in 2020 door alle provincies van Nederland reizen. Het museum was volgens de organisatie Nationaal Comité 4 en 5 mei en de bezoekers een waardevolle en leerzame stopplaats. Vele bijzondere persoonlijke bevrijdingsverhalen werden met elkaar gedeeld, zodat ze nooit vergeten worden.

In de Vrijheid-express maakt de bezoeker kennis met de betekenis van vrijheid en onvrijheid toen en nu. De bezoekers luisterden zondag in de volle bus onder andere naar de bevrijdingsverhalen die door medewerkers van het museum werden gedeeld. Maar nog specialer waren de verhalen die bezoekers spontaan aan elkaar vertelden. Het zijn persoonlijke levensveranderde verhalen uit De Peel die nog nooit zijn opgeschreven, maar wel tekenend zijn voor het leven tijdens en na WOII. In het kader van het project Death Valley De Peel worden verhalen verzameld en gedigitaliseerd door Museum Klok & Peel in samenwerking met Erfgoed Brabant en Brabant Remembers.

Het is namelijk niet zonder reden dat de Vrijheid-express Museum Klok & Peel aan deed. Het Astense Museum is initiatiefnemer en kartrekker van het Peelbrede project Death Valley De Peel. Tussen mei 2019 en december 2020 worden oorlogsslachtoffers uit De Peel herdacht en vieren we 75 jaar vrijheid. Meer dan 150 activiteiten worden in dit kader, gebundeld in het project Death Valley De Peel, in de zes Peelgemeenten georganiseerd.
Aan de basis van de activiteiten staan de vele persoonlijke levens veranderende verhalen die, in de schaduw van de wereldgeschiedenis, in De Peel zijn ontstaan. Verhalen uit Asten, Deurne, Someren, Laarbeek, Helmond en Gemert-Bakel, worden door middel van belevenisvolle activiteiten overgedragen en tastbaar en invoelbaar gemaakt, zodat we weten, beseffen en nooit vergeten.

In 2019 en 2020, naast de collecties ‘Klok’ en ‘Peel’, ook drie indrukwekkende tentoonstellingen over WOII in het museum. De oorlogstentoonstellingen zijn gerelateerd aan de thema’s ‘Klok’ of ‘Peel’. Vanaf 3 mei 2019 is er een overzichtsexpositie te zien over De Peel in oorlogstijd, getiteld Death Valley De Peel. De exposities “Klokkenroof” en “Meisjes van Toen” zijn reeds te bezoeken. Daarnaast verschijnt er een verhalenboek rond de 75e herdenking van de bevrijding met de meest dramatische oorlogsverhalen uit de Peel.