Supportersclub Lieropse Renners 40 jaar

Op woensdag 1 mei was het precies veertig jaar geleden dat de supportersclub Lieropse Renners werd opgericht, een vereniging die in 2009 samen met het Somerense wielercomité tot Toer- en Supportersclub SOLO werd omgevormd.

De oprichtingsvergadering vond plaats in de kantine van sportpark De Renkant waar Jan van Seggelen de scepter zwaaide. De aanleiding voor de oprichting waren de prestaties van de plaatselijke renner Engelbert van Horik. Diens oom Mies Sijbers werd de eerste voorzitter. Het eerste bestuur dat op 1 mei 1979 gepresenteerd werd aan de leden bestond verder uit secretaris Toon Oomen (vanuit de vroegere supportersclub), penningmeeester oud-renner Henk van Seggelen en de leden Wim Lemmen, Angel van Moorsel, Frans Berkers en Jan van de Waarsenburg. Als adviseur fungeerde Rien van Horik die in datzelfde jaar nog in het bestuur werd opgenomen.

Het eerste doel van de supportersclub was het organiseren van een KNWU-wielerronde in Lierop. Dat werd in de zomer van 1979 de Koepelronde. Ook de schooljeugdvierdaagse de Toer dur Lierup kreeg door de oprichting van de supportersclub een officieel karakter.

In de loop der jaren zijn er veel activiteiten georganiseerd. In de wintermaanden een regionale veldrit en later ook diverse nationale veldritten op Kerkenhuis en verschillende veldtoertochten.

In de beginjaren werden er ook fietstochten georganiseerd, een aantal Avondvierdaagses op rollen en vanaf 1982 ook een klassieker: de Dr. Pepper Race. Later werd de naam gewijzigd in Dr. Foots Race, Meeùs Race en de laatste jaren in Rabo Koepel Race.

Toen in 2009 de fusie tussen de Lieropse supportersclub en het Somerense wielercomité (organiseerde al jaren de plaatselijke KNWU-wielerronde) tot stand kwam groeide ook het aantal leden van de vereniging. Veel toerfietsers meldden zich bij TSC Solo aan.

Eén van de hoogtepunten van de laatste tien jaar was de start van de Ster ZLM Toer in Someren.

Door een gebrek aan voldoende kader en het wegvallen van de politiebegeleiding wordt de klassieker in en om Lierop niet meer georganiseerd.

De organisaties beperken zich op dit moment tot de Toer dur Lierup voor de schooljeugd in Lierop in de zomermaanden en de Jo Boerekamp Memorial ATB-toertocht in Someren op oudejaarsdag.

Het jubileum zal niet uitgebreid gevierd worden. Wel heeft het bestuur van TSC Solo gevolg gegeven aan het verzoek van koersdirecteur Richard van Hout om de start van de tweede etappe van de meerdaagse Hapert-Acht van Bladel (de 70e editie) in Lierop te laten plaatsvinden.

Talentvolle junioren uit binnen-en buitenland komen hiervoor op zaterdag 29 juni aan de start op de Hogeweg. Na een lokale omloop rond Lierop gaat het richting Bladel waar de aankomst van de tweede rit gesitueerd is.

Zie ook http://www.achtvanbladel.nl/tweede-etappe-routebeschrijving.