Peellandse Molendag in teken van werven van nieuwe vrijwilligers

De Peellandse Molenstichting bestaat veertig jaar.

De Peellandse Molenstichting houdt elke twee jaar de Peellandse Molendag.

Dit volgende molendag is op zondag 4 oktober. 

De Peellandse Molenstichting is altijd op zoek naar nieuwe molenaars. Op die dag wordt de mogelijkheid geboden om nader kennis te maken met het ambacht van vrijwillig molenaar.

In Peelland laten ongeveer veertig vrijwillige molenaars de wind- en watermolens draaien. Veelal voeren zij ook klein onderhoud uit, organiseren ze allerlei activiteiten en stellen ze de molen open voor bezoekers. Andere vrijwilligers bemensen de molenwinkels, voeren onderhoud uit of geven rondleidingen.

In december 2017 is het ambacht van molenaar op wind- en watermolens ingeschreven op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO. Het immaterieel erfgoed bestaat onder andere uit ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan, die ze willen doorgeven aan volgende generaties.

Het beschermen van dit erfgoed betekent in dit geval: het levend houden van het molenaarsambacht en dus het doorgeven van kennis en vaardigheden. Hiervoor is een grote groep aan molenaars en andere vrijwilligers nodig. Tijdens deze tweejaarlijkse molendag is hier aandacht voor. Het molenaarsambacht heeft Nederland gemaakt tot wat het is. Sinds de Middeleeuwen, en nu nog steeds, werden en worden in het Peelland wind- en watermolens gebruikt om graan te malen, voor de productie van bijvoorbeeld lijnolie, maar ook om hout te zagen. Hiervan zijn binnen Peelland nog diverse werkende voorbeelden te vinden.

In Peelland staan in totaal 23 molens in Asten, Bakel, Deurne, Eindhoven, Geldrop, Gemert, Heeze, Leenderstrijp, Lieshout, Liessel, Mierlo, Milheeze, Nederwetten, Nuenen, Opwetten, Someren, Vlierden en Zeilberg.

Het 40-jarig bestaan van de Peellandse Molenstichting werd op vrijdag 10 mei bij het monument van De Mulder in Lieshout gevierd. Het monument, gemaakt door Charles Vergouwen, bestaat dertig jaar en is op 10 mei 1989 onthuld door Prins Claus.

De foto’s zijn gemaakt door Gerard Sturkenboom en Jan Tielemans.

Zie ook www.peellandsemolenstichting.nl