Tentoonstelling, programma en boek Death Valley De Peel sterke basis voor blijvende herinnering vrede en vrijheid

Op donderdag 6 juni (D-Day) vond in Museum Klok & Peel in Asten de officiële opening plaats van het project Death Valley De Peel, het samenwerkingsproject in de Peel voor de viering van 75 jaar vrijheid.

Het project is geïnitieerd door Museum Klok & Peel, in samenwerking met alle Peelgemeenten.

De opening in Museum Klok & Peel werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de militaire gemeenschap in Nederland, vier burgemeesters van de Peelgemeenten, ooggetuigen, leerlingen van het Varendonck College, betrokken organisaties en vele vrijwilligers. Aanwezigen spraken de wens uit om in verbondenheid WOII te herdenken en vrijheid te vieren.

De woorden van Commodore b.d. Tom de Bok vatte de strekking van de speeches goed samen: “Vrijheid is na 75 jaar nog niet vanzelfsprekend”. Hij sprak als plaatsvervanger voor oud- commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, die verhinderd was. De Franse delegatie, vertegenwoordigd door Staf Assistent Franck Roumy, liet weten dat kolonel Sylvain Nogrette, militair attachee, uitkijkt naar samenwerking met Death Valley De Peel. Hij is met name betrokken bij de herdenking ‘dubbelcrash’ op 7 februari 2020.

De burgemeester van Helmond Elly Blanksma: “We moeten de verhalen uit de oorlog bewaren en doorgeven aan de volgende generaties, zodat we voor altijd blijven herinneren en onze vrijheid koesteren. Ik zie het als mijn opdracht om er een blijvend karakter van te maken. Daar wil ik me hard voor maken.” Daarbij deed zij een beroep op alle burgemeesters van de Peelgemeenten.

Er was ook een buitengewoon ontroerend moment tijdens de opening. Alle ooggetuigen die nog in leven zijn en betrokkenheid hebben gehad bij de realisatie van de tentoonstelling en het programma, werden in de schijnwerpers gezet en kregen uiteraard allen een exemplaar van het verhalenboek van Piet Snijders. Dit verhalenboek met meer dan vijftig oorlogsverhalen uit De Peel is te koop voor €19,45 via www.deathvalleydepeel.nl, in de museumshop en in de regionale boekhandel. Ook de jeugd was vertegenwoordigd. Marlies Rijskamp en Sem van Meijl, leerlingen van het Varendonck College, droegen een zelfgeschreven oorlogsverhaal voor. 

Tot december 2020 worden er door meer dan 53 organisaties meer dan 150 activiteiten georganiseerd, waarbij te denken valt aan diverse fietsroutes langs bijzondere locaties in De Peel waar zich tijdens WOII bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld. Of bezoek de venstertentoonstelling over de Peel in oorlogstijd in Museum Klok & Peel.

Op www.deathvalleydepeel.nl is reeds een greep aan activiteiten te vinden. Om het grote programma van Death Valley De Peel te kunnen realiseren, zijn middelen ter beschikking gesteld door diverse instanties en organisaties. Te noemen zijn vfonds, Brabant Remembers.

Het proces kon in gang gezet worden met aanjaaggeld van de zes Peelgemeenten via Innovatiehuis De Peel.