Bouwdorp Jeugdcomité Someren

Het Jeugdcomité Someren houdt in de eerste week van de zomervakantie - van 8 tot en met 11 juli - bouwdorp voor alle kinderen van de basisscholen in Someren-Dorp.

Ruim zeshonderd kinderen en driehonderd vrijwilligers zijn een kleine week samen actief op het grasveld bij blokhut De Donckelaer aan de Donksedreef in Someren.

Het thema is ‘Prehistorie’.

Voor ieder kind dat is ingeschreven wordt een deelnamepasje gemaakt, waarmee toegang is tot het bouwdorpterrein. De deelnamepasjes kunnen worden opgehaald op dinsdag 2 juli en donderdag 4 juli in De Ruchte tussen 19.00 en 20.00 uur.

Kinderen moeten zelf hun lunchpakketje meenemen, maar krijgen ook elke dag een kleine traktatie, zoals een pannenkoekje, frietjes, een ijsje of komkommer en tomaatjes. Daarnaast is er de hele week ranja en bouillon om de dorst te lessen.

Op maandag 8 juli wordt er gestart met het bouwen door de onder- en bovenbouw. Rond 11.15 uur wordt de bouwdorpvlag gehesen als officieel startschot van de bouwdorpweek.

In de dagen erna wordt er door de kinderen volop gebouwd en geknutseld. Daarnaast is er op woensdag en donderdag een groot spellenveld.

Op woensdag kunnen de onderbouwkinderen hun favoriete knuffel of pop meenemen. Er zijn poppendokters aanwezig en er is een poppenkastvoorstelling.

Op woensdag 10 juli is de kijkavond tussen 18.00 en 20.00 uur. De kinderen laten hun hutjes en knutsels zien, het Bouwdorpterrein is dan voor iedereen toegankelijk. Ook worden de Gouden Spijkers voor de mooiste hutjes uitgereikt aan de winnaars van de onderbouw en de bovenbouw.

Tijdens de kijkavond wordt een loterij gehouden, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de activiteiten van het jeugdcomité.

Op donderdag worden alle hutjes weer afgebroken en bij goed weer zorgt de brandweer voor een spetterende afsluiting.