500e Rit AutoMaatje Asten-Someren voor Petra van Hoof

Sinds de start in november 2018 rijdt AutoMaatje Asten-Someren inmiddels de 500e rit.

En het aantal ritten groeit met de week. Het is dan ook 'stressloos vervoer', aldus deelneemster Petra van Hoof. Petra is blind en van anderen afhankelijk voor vervoer. Een ritje aanvragen bij AutoMaatje geeft haar een gevoel van onafhankelijkheid. De chauffeur van AutoMaatje is op tijd en biedt persoonlijke begeleiding van deur tot deur. De 500e rit op donderdag 27 juni ging naar een etentje van KBO Someren in ’t Zunneke.

Het doel van AutoMaatje is dat mensen zelf, in eigen regie, de mogelijkheid hebben te blijven deelnemen aan het sociaal maatschappelijk leven. Iets wat ook Onis Welzijn, waarvan AutoMaatje een onderdeel is, nastreeft. Coördinator Mireille Bohnen licht toe: “Mensen wonen langer thuis en hebben met AutoMaatje een extra mogelijkheid om naar familie, vrienden, hobby, ziekenhuis of fysio te gaan. Voor een deel van de mensen betekent dit vermindering of voorkoming van eenzaamheid. Inkomen is daarbij van geen enkel belang. Ook de afstand maakt niet uit”.

“Minder mobiel zien we veel ruimer dan alleen slecht ter been of oud. Iemand is óók minder mobiel als hij enkel nog in het eigen dorp durft te rijden. Of als de ‘rijdende partner’ wegvalt of wanneer het openbaar vervoer niet toereikend of te moeilijk is. Want het betekent dat deze persoon niet daar kan komen waar hij wil of moet zijn. En precies dát maakt iemand minder mobiel.”, aldus coördinator Silvia Bouwmans.

Ook iemand, die al een taxpas/taxivergoeding heeft gekregen vanuit de gemeente, mag gebruik maken van AutoMaatje. Mensen kunnen deze vervoersmogelijkheden naast elkaar gebruiken. Dat is een eigen keuze.

Het uitgangspunt van AutoMaatje is dat de vrijwillige chauffeur zijn tijd investeert en zijn auto beschikbaar stelt. De deelnemer betaalt een onkostenvergoeding (€ 0,30 per km), evenals eventueel bijkomende parkeerkosten.

De deelnemer betaalt deze kosten aan het einde van de rit contant aan de chauffeur.