Tuurke ontdekt de vrijheid in Museum Klok & Peel

De zomervakantie is begonnen. Tijd om met de hele familie bij Museum Klok & Peel in Asten een avontuur te beleven waarbij je 75 jaar terug gaat in de tijd.

Daar kun je van 6 juli tot en met 18 augustus de interactieve doe-tocht ‘Tuurke ontdekt de vrijheid’ ontdekken’. Maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven. Museum Klok & Peel is een compleet dagje uit voor jong en oud, bij zon of bij regen. Niet voor niets won het museum in Asten al vier keer de titel ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Noord-Brabant’.

Niet iedereen weet dat in de Peel is tijdens WOII hevig gevochten is. Omdat dit nu bijna 75 jaar geleden is, wordt overal stilgestaan bij wat er toen gebeurd is.

In de zomervakantie zijn er voor kinderen speciale activiteiten waarbij Tuurke op zoek gaat naar wat vrijheid betekent.

Basisschoolkinderen kunnen verschillende dingen ontdekken: Hoe voelt het om in een schuilkelder te zitten? Speel gezelschapsspelletjes uit de oorlog zoals het ganzebordspel ‘op weg naar de vrijheid’. Speel oorlogsliedjes op xylofoon en beiaard, los een ruzie op, en kijk in een spiegelwand. Wie zie je dan? Als je de speurtocht gedaan hebt krijg je een kleurig gelukspoppetje.

Dat Tuurke deze zomer teruggaat naar de oorlogstijd is geen toeval. In het museum is namelijk vanwege de herdenking van de viering van 75 jaar vrijheid de nieuwe tentoonstelling ‘Death Valley de Peel’ geopend. In deze tentoonstelling beleef je wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens WOII in De Peel. Ook zijn de oorlog gerelateerde tentoonstellingen ‘Meisjes van Toen’ en ‘Klokkenroof!’ te zien.

Wist je dat je in het museum zelf een klok mag luiden? Het museum heeft de grootste internationale collectie luidklokken en beiaarden (klokkenspellen) ter wereld. Volg de tijdlijn vanaf de oorsprong en het luiden van de klok tot en met het gieten en stemmen. In de grote zaal ziet u ‘Klokken van de wereld’.

Op het binnenplein kunt u de replica van de grote klok van de Notre-Dame bewonderen, die in Asten werd gegoten en die onlangs bedreigd werd door een grote brand.

Wist jij dat De Peel heel lang geleden een zee was waarin haaien en walvissen rondzwommen? Kom ontdekken hoe fossielen ons meer vertellen over de prehistorische flora en fauna van De Peel. Maak kennis met dee mammoet, de oeros en een mastodont en waan je door indrukwekkende videoprojecties op de bodem van de oerzee.