Open Airborne Toernooi in kader van Death Valley De Peel

Op zondag 11 augustus houdt Golfbaan het Woold in Asten-Heusden in het kader van de 75-jarige bevrijding van Zuid-Nederland en het bevrijdingsprogramma Death Valley De Peel een Open Airborne Toernooi.

Tijdens dit toernooi, dat officieel wordt geopend door wethouder Henk van Moorsel, is een prominente rol weggelegd voor het Wehrmachthuisje midden op de 18-holesbaan. Daarom is het Wehrmachtshuisje op 11 augustus, vanaf 17.30 uur en na aanmelding, voor alle geïnteresseerden gratis te bezoeken.

Het is opmerkelijk dat Het Woold de naam Airborne aan zijn herdenkingstoernooi verbindt. De Airbornes zijn immers beroemd vanwege hun gevechtshandelingen tussen Eindhoven en Veghel (101 US Airborne Division | Screaming Eagles) en tussen Grave en Nijmegen (82 US Airborne Division | All American).

De Peel werd in eerste instantie bevrijd door de 11th British Armoured Division (Black Bull), en in tweede instantie (vooral Asten, Deurne en de Limburgse Peelgemeenten) door respectievelijk de 7th US Armored Division (Lucky Seventh) en de 15th Scottish Infantry Division.

Toch hebben er wel degelijk ook Airbornes in Asten en Heusden gezeten en niet de minsten. In de periode januari/februari 1945 vestigde generaal-majoor Eric Bols van de Britse 6th Airborne Division (Red Devils) zijn tijdelijke hoofdkwartier (HQ) in Asten.

Zijn luchtlandingsdivisie vocht tijdens de Operatie Overlord verbeten bij Caen onder het teken Pegasus en leed daar grote verliezen. In augustus 1944 werd de divisie teruggehaald naar Engeland om weer op krachten te komen. Op 20 december dat jaar gingen de Red Generaal-majoor Eric Bols Devils terug naar het vasteland om hun bijdrage te leveren aan de Slag om de Ardennen.

Daarna mochten ze in Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg wederom op verhaal komen. Tegelijkertijd moesten ze in het Maasvak Roermond-Venlo de 7e Parachute Divisie van de Duitsers in de gaten houden.

 

De Red Devils werden in groepjes ingekwartierd bij de lokale bevolking. Er ontstonden vriendschappen voor het leven tussen de mensen hier en hun bevrijders.

Een voorbeeld daarvan staat beschreven in het boek 'Te Heusden bij het Moer', waarin Jan van Eijk verhaalt hoe zijn broer Piet (vader van Frans en Jan van Eijk van Het Woold) een keer samen met hun ingekwartierde soldaat Ron stiekem per tank op hazenjacht ging in de bossen op Hoogenbergen. Over de Heusdense stroperscultuur gesproken! Wat die jacht met wel erg grof geschut opleverde, vertelt het verhaal niet.

Eind februari keerden de Red Devils opnieuw terug naar Engeland om zich op te maken voor hun laatste oorlogstaak: het Rijnlandoffensief. De soldaten verdwenen uit het Astense straatbeeld naarmate het front zich verder oostwaarts verplaatste. De laatste geallieerde militairen verlieten de Peel in maart/april 1945.

Het treffende van bovenstaand verhaal is dat 'de bossen op Hoogenbergen' exact het gebied is waar nu Golfbaan het Woold is gevestigd. 

Tijdens het (reeds volgeboekte) toernooi zal aandacht worden besteed aan diverse historische gebeurtenissen. Omdat het herdenkingstoernooi wordt gespeeld op de 9-holesbaan, kan het Wehrmachthuisje op de 18-holesbaan veilig en gratis worden bezocht.

Het mini-oorlogsmuseum is ingericht met allerlei historische attributen en geeft een inkijk in de gebeurtenissen in de Peel tijdens WOII. Ook wordt in het Wehrmachtshuisje een korte film vertoond en worden door een deskundige vragen beantwoord en toelichtingen gegeven. Een bezoek is zeer interessant voor jong en oud.

Vanaf 17.30 uur is het er open huis. Ook voor belangstellenden die niet deelnemen aan het toernooi en/of die geen lid zijn van Het Woold. Belangstellenden dienen zich wel vooraf (vanaf 17.30 uur) aan te melden bij het clubhuis aan de Gezandebaan 46a in Asten-Heusden, tel. 0493- 560462.