Evacuatietocht vanuit Meijel en Neerkant naar Heusden met verbroederingslunch

Op zondag 22 september herdenken Neerkant, Meijel en Heusden, in het kader van het programma Death Valley De Peel, de hevige strijd die 75 jaar geleden aan de bevrijding van hun dorpen vooraf ging, met een ‘evacuatietocht’.

De lopers worden in Heusden gastvrij ontvangen middels een gezamenlijke verbroedingslunch.

De bedoeling is dat de evacuatietocht een echt verbroederingsfeest wordt, dat in de eerste plaats herinnert aan de saamhorigheid van toen. De organisatoren nodigen iedereen in Meijel, Neerkant, en andere belangstellenden, uit om mee te lopen. De wegen van nu zijn uiteraard beter dan die van toen en de omgeving is flink veranderd. Maar de route en de afstand zijn hetzelfde gebleven.

Onderweg wordt stilgestaan bij hoe het toen was. Om daarvan een beter idee te krijgen, worden op bepaalde punten op de route oorlogsverhalen van toen verteld. Om een levensechte ambiance te creëren, kunnen mensen de tocht desgewenst ondernemen zoals dat toen gebeurde: met kruiwagens vol beddengoed, kinderwagens voor de kleintjes, al fietsend of fietsen aan de hand. Met paard en kar kan natuurlijk ook.

De evacuatietocht start tussen 9.00 uur en 10.00 uur vanuit 'het oorlogshoekje' in het museum ‘Techniek met ’n Ziel’ in Neerkant en (tegelijkertijd) vanuit museum Truijenhof in Meijel.

De deelnemers lopen vanuit beide startpunten naar eetcafé De Buizerd, waar een rustpunt wordt ingericht met koffie en thee of een glaasje fris met een plakje koek. Daarna kunnen de deelnemers kiezen: óf te voet, of per fiets verder naar het gemeenschapshuis van Heusden of met 'voertuigen van toen' daar naartoe.

In het Hart van Heuze worden de deelnemers gastvrij ontvangen, net als destijds. Ze genieten er een ‘verbroederingslunch’ die wordt verzorgd door gastvrije Heusdenaren, die zelf van thuis de soep meebrengen. Tijdens de lunch is er ook een muzikaal programma en zijn in het 'Hart van Heuze' filmfragmenten uit de oorlog te bekijken.

Het inschrijfgeld (voor deelnemers vanaf 12 jaar) bedraagt € 2,50, waarbij koffie, thee en fris onderweg en de lunch in het Hart van Heuze zijn inbegrepen.

Inschrijven kan via e-mail natuur-recreatie@dorpsoverlegmeijel.nl.

Deze tocht is mede mogelijk door de ondersteuning van Death Valley De Peel, Gemeente Peel en Maas, Provincie Limburg, Waterschap Aa en Maas, 75 jaar Bevrijding Limburg, Heemkunde vereniging Medelo, museum Techniek met ’n Ziel Neerkant en Hart van Heuze. Militaire voertuigen zijn beschikbaar dankzij de medewerking van Club Wheels en De Heere van Meijel.