Expositie in Wehrmachthuisje op golfbaan Het Woold

Golfbaan het Woold in Heusden hield op zondag 11 augustus, in het kader van de 75-jarige bevrijding van Zuid-Nederland en het bevrijdingsprogramma Death Valley De Peel, een Open Airborne Toernooi.

Tijdens dit toernooi was een prominente rol weggelegd voor het Wehrmachthuisje midden op de 18-holesbaan.

Daarom was het Wehrmachthuisje voor alle geïnteresseerden gratis te bezoeken.

Het mini-oorlogsmuseum was ingericht met allerlei historische attributen en gaf een inkijk in de gebeurtenissen in de Peel tijdens WOII. Ook werd in het Wehrmachthuisje een korte film vertoond en werden door een deskundige vragen beantwoord en toelichtingen gegeven.

Het is opmerkelijk dat Het Woold de naam Airborne aan zijn herdenkingstoernooi verbindt. De Airbornes zijn immers beroemd vanwege hun gevechtshandelingen tussen Eindhoven en Veghel (101 US Airborne Division | Screaming Eagles) en tussen Grave en Nijmegen (82 US Airborne Division | All American).

De Peel werd in eerste instantie bevrijd door de 11th British Armoured Division (Black Bull), en in tweede instantie (vooral Asten, Deurne en de Limburgse Peelgemeenten) door respectievelijk de 7th US Armored Division (Lucky Seventh) en de 15th Scottish Infantry Division.

Toch hebben er wel degelijk ook Airbornes in Asten en Heusden gezeten en niet de minsten. In de periode januari/februari 1945 vestigde generaal-majoor Eric Bols van de Britse 6th Airborne Division (Red Devils) zijn tijdelijke hoofdkwartier (HQ) in Asten.

Zijn luchtlandingsdivisie vocht tijdens de Operatie Overlord verbeten bij Caen onder het teken Pegasus en leed daar grote verliezen. In augustus 1944 werd de divisie teruggehaald naar Engeland om weer op krachten te komen. Op 20 december dat jaar gingen de Red Generaal-majoor Eric Bols Devils terug naar het vasteland om hun bijdrage te leveren aan de Slag om de Ardennen.

Daarna mochten ze in Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg wederom op verhaal komen. Tegelijkertijd moesten ze in het Maasvak Roermond-Venlo de 7e Parachute Divisie van de Duitsers in de gaten houden.

De Red Devils werden in groepjes ingekwartierd bij de lokale bevolking. Er ontstonden vriendschappen voor het leven tussen de mensen hier en hun bevrijders.

Een voorbeeld daarvan staat beschreven in het boek 'Te Heusden bij het Moer', waarin Jan van Eijk verhaalt hoe zijn broer Piet (vader van Frans en Jan van Eijk van Het Woold) een keer samen met hun ingekwartierde soldaat Ron stiekem per tank op hazenjacht ging in de bossen op Hoogenbergen. Over de Heusdense stroperscultuur gesproken. Wat die jacht met wel erg grof geschut opleverde, vertelt het verhaal niet.

Eind februari keerden de Red Devils opnieuw terug naar Engeland om zich op te maken voor hun laatste oorlogstaak: het Rijnlandoffensief. De soldaten verdwenen uit het Astense straatbeeld naarmate het front zich verder oostwaarts verplaatste. De laatste geallieerde militairen verlieten de Peel in maart/april 1945.

Het treffende van bovenstaand verhaal is dat 'de bossen op Hoogenbergen' exact het gebied is waar nu Golfbaan het Woold is gevestigd.