Lezing over vliegveld Venlo en Wehrmachthuisjes in Tweede Wereldoorlog

Voor de herdenking van 75 jaar bevrijding in Someren wordt op vrijdag 13 september een interessante lezing gehouden over de Wehrmachthuisjes in de Tweede Wereldoorlog.

Het bestaan van de Wehrmachthuisjes, zoals die in Someren-Heide en omgeving, is onlosmakelijk verbonden met de operaties van Duitse nachtjagers. Deze nachtjagers waren namelijk aangewezen op zoeklichten om in de nachtelijke duisternis Britse bommenwerpers te onderscheppen. De ontwikkeling van boordradar stond immers nog in de kinderschoenen.

Drs. Marcel Hogenhuis beschrijft in een boeiende lezing zowel de historie van Fliegerhorst Venlo als de ondersteunende rol van Flakscheinwerfer Regiment 1 met haar zoeklichten. Het resultaat van die samenwerking leidde tot vele slachtoffers onder de Britse bommenwerpers boven onze regio. In de presentatie zit veel, niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal waaronder ook unieke, originele kleurenfoto’s. Het is het verhaal van een gruwelijke luchtstrijd waarvan nu nog enkele Wehrmachthuisjes, maar vooral veel oorlogskerkhoven stille getuigen zijn.

De lezing wordt gehouden op vrijdag 13 september van 20.00 tot 22.00 uur in zaal Heidehof, Kerkendijk 126a in Someren-Heide. De toegang is gratis.

Marcel Hogenhuis (1963) uit Venlo is van jongs af aan gefascineerd door de historie van zijn woonplaats. Dat alles leidde tot een omvangrijk huisarchief en internationaal netwerk van historici.

Na zijn doctoraalstudie aan de Universiteit van Amsterdam, werd hij hoofdredacteur bij een lokale uitgeverij. Hogenhuis is medeauteur van ‘Vliegvelden in Oorlogstijd’ (2009, uitgegeven door Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Van 2003-2010 was hij voorzitter van de Duits-Nederlandse Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo. Naast lopende onderzoeken naar het dagboek van een joods onderduikster en een verwoestende bominslag in Blerick, geeft hij lezingen, cursussen en rondleidingen over WO-2 thema’s. Marcel is sinds twee jaar docent geschiedenis/maatschappijleer bij de VAVO Noord- en Midden-Limburg.