Bijzonder cadeau van Ray Higgs voor Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel in Asten heeft op dinsdag 17 september een bijzonder cadeau ten geschenke gekregen uit handen van de 94-jarige Engelse oud-strijder Ray Higgs.

Het betreft een ingelijst schilderij van de hand van Higgs, waarop te zien is hoe in de late oktober 1944 de kerk van Neerkant onder vuur werd genomen door Engelse artillerie. Van de kerk is niet meer te zien dan een vallende toren in een rookwolk in de linkerbovenhoek, maar des te illustratiever is het veldgeschut dat door de Engelsen werd bediend.  

„Zo lagen wij hier bij jullie in 't veld," vertelde Ray Higgs. „Soms konden we ons geschut ingraven, maar lang niet altijd. Sorry vanwege die kerk, we moesten er wel op schieten omdat de Duitsers die als uitkijkpost gebruikten.”  

Zijn verontschuldiging maakt de kennismaking met de oorlogsveteraan er alleen maar hartelijker op. De 94-jarige Engelsman was samen met zijn veel jongere echtgenote Rita Higgs en hun vrienden Jim en Brenda Duggan op de bonnefooi naar Museum Klok & Peel in Asten gekomen. Higgs kwam binnen als 'gewone bezoeker' en ging er als gevierde oorlogsheld weer vandaan. Hij had dan ook behalve zijn schilderij een bijzonder verhaal achtergelaten.

Eind oktober 1944 diende Ray Higgs als 19-jarige Engelse soldaat vrijwillig bij de 1225 Battery van het 25 Field Regiment RR. Met die eenheid, die zowel vocht met de 11 British Armoured Division als met de 51 Schotse Infanteriedivisie, hielp hij de Duitsers terugdringen over de Noordervaart, toen die vanuit Meijel een bres probeerden te slaan in de geallieerde Corridor. „De Amerikanen hadden de tegenaanval opgevangen, maar konden de Duitsers niet houden. Toen wij arriveerden was 't binnen twee dagen gebeurd met de Duitsers," aldus de goedlachse Higgs.

De artillerie-eenheid van Higgs bestond uit doorgewinterde soldaten. De eenheid was op 11 juni 1944 in Normandië op Gold Beach geland tijdens de tweede aanvalsgolf na D-Day. „Wij vochten in Frankrijk, Nederland en Duitsland," aldus Higgs. „Onze battery, die in totaal acht stukken geschut telde, heeft bij al die gevechten maar één man verloren."

Na 'de Slag om De Peel' nam de eenheid van Higgs deel aan het Rijnlandoffensief. Toen Higgs en de zijnen op 5 mei 1945 nabij de Baltische staten te horen kregen dat de oorlog voorbij was, konden nog alle leden op de groepsfoto. Allemaal behalve die ene.

Na de oorlog draaide Higgs nog bewakingsdiensten tussen de Engelse en de Russische bezette zones in Duitsland. ..De Russen - van een Aziatische eenheid - schoten de Duitsers neer of het niks was. Wij moesten vluchtelingen eigenlijk terugsturen, maar wij lieten ze toch door." Higgs diende 4,5 jaar als vrijwilliger. Toen had hij meer dan genoeg gezien van de oorlog.

Het gezelschap Higgs werd in het museum opgevangen door Piet Snijders, inhoudelijk adviseur van het Death Valley-project. Namens het museum kon hij de oorlogsveteraan verblijden met een gesigneerd exemplaar van het boek Death Valley De Peel én met een uitnodiging om daags daarna aanwezig te zijn bij het ontsteken van het Peellandse Bevrijdingsvuur bij het Astense gemeentehuis.  

De foto's zijn gemaakt door Wim Maas en Mieke van Emden.