Bevrijdingsvuur ontstoken op Speelheuvelplein in Someren

Op donderdagavond 19 september werd in Asten het bevrijdingsvuur ontstoken als start voor de herdenking van de bevrijding van de zes Peelgemeenten en het Limburgse Meijel.

Hierna werd het vuur door een lopersgroep van atletiekvereniging ’t Jasper Sport, gevolgd door een legerauto met daarin burgemeester Dilia Blok en het Sint Jorisgilde, gilde Sint Lambertus, gilde Sint Antonius Abt en gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën, naar het Vredesmonument aan het Speelheuvelplein in Someren gebracht.

Muziekvereniging Someren-Heide zorgde voor de muzikale omlijsting.

Na de toespraak van burgemeester Dilia Blok ontstaken de oorlogsveteranen Mariël van Lierop en Evert Feller het bevrijdingsvuur.

Voorafgaand aan de indrukwekkende ceremonie verzorgde Rick Krosenbrink, voorzitter van de Stichting Veteranen Someren, in het Protestants kerkje een lezing over de bevrijding van Someren op 20 september 1944.

Burgemeester Dilia Blok hield de volgende toespraak:

We zijn vandaag samen om onze vrijheid te vieren.
Om ons te realiseren hoe bijzonder het is dat we in een land leven dat al 75 jaar vrij is van onderdrukking of oorlog.
Voor de meesten van ons is vrijheid een vanzelfsprekendheid.
Voor mij ook.
Maar bij alle activiteiten deze maand rondom onze 75-jarige bevrijding besef ik mij steeds opnieuw hoe bijzonder het is dat wij in een vrij land leven.
Zo heb ik indrukwekkende verhalen gehoord van de steeds kleiner wordende groep mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Marietje Kooistra die twee dagen na de bevrijding van Someren zwaargewond raakte door een granaat, afkomstig van zware gevechten in de omgeving. Een gebeurtenis die haar haar verdere leven motiveerde om zich (met steun van haar Henk) in te zetten voor hen die voor ons streden. Van deze ingrijpende gebeurtenis is dit jaar een kunstwerk gemaakt in het kader van ‘Brabant Remembers’. Een STILL-LEVEN, genaamd ‘peetmoeder van de veteranen’. Het staat tot eind september in het gemeentehuis en is voor iedereen te bezichtigen.

Ook heb ik kinderen en jongeren ontmoet, gehoord en gesproken over onze bevrijding. Ik ben onder de indruk van hun bewustzijn over de oorlog, hun respect naar degenen die voor ons gestreden hebben en hun inlevingsvermogen.
Het is en blijft ontzettend belangrijk dat we onze vrijheid koesteren en beschermen, zodat we het kunnen doorgeven aan onze kinderen en alle toekomstige generaties.

Want ja … “vrijheid geef je door” en daar zijn we onze deze maand extra bewust van. Het bevrijdingsvuur staat hier ook symbool voor. Gisteren 18 september is in Eindhoven de bevrijding feestelijk gevierd met onder anderen het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Het bevrijdingsvuur is in Eindhoven doorgegeven aan de Peelgemeenten. Na de viering in Eindhoven is het vuur naar Asten gebracht waar het vannacht in de kerk van Ommel heeft gebrand. Vandaag hebben vuurdragers van de Peelgemeenten het bevrijdingsvuur opgehaald onder begeleiding van militaire jeeps en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums.

Als vertegenwoordiger van Someren heb ik het bevrijdingsvuur in Asten mogen aansteken en overdragen aan onze gildekoningen. De lopers van ’t Jasper Sport Atletiek hebben dit bevrijdingsvuur zojuist naar Someren gebracht en doorgegeven aan Mariël van Lierop en Evert Feller van de Stichting Veteranen Someren. Zij vertegenwoordigen alle veteranen die voor onze vrijheid hebben gevochten. En waar we ze tot op de dag van vandaag ongelooflijk dankbaar voor zijn.

Op 20 september 1944 werd Someren bevrijd.
Morgen precies 75 jaar geleden.
Ik vind het heel fijn en ben als burgemeester trots dat jullie vandaag met zo velen naar het vrijheidsmonument hier op het Speelheuvelplein gekomen zijn om getuigen te zijn van het ontsteken van het vuur in Someren. Samen luiden we zo onze 75 jaar bevrijding in.
Het monument symboliseert de beschietingen en bombardementen van de tweede wereldoorlog en staat symbool voor onze herwonnen vrijheid. De sokkels zijn uniek in hun vorm en kleur en heel verschillend, maar vormen toch een eenheid. Ze bewegen als het waait, maar allemaal op hun eigen manier. Dat is waar vrijheid voor staat; jezelf kunnen zijn, met je eigen mening, je eigen idealen en gedachten. En in harmonie met elkaar te kunnen leven in een tolerante samenleving, waar ook waardering is voor de medemens.