'Verhalentocht' Death Valley de Peel voor groepen 7 en 8

De educatiewerkgroep Death Valley de Peel heeft in opdracht van CUVOSO een speciaal bevrijdingsproject ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Asten en Someren.

Het gaat om een 'Verhalentocht’, die gehouden wordt op 25, 26 , 27, 30 september en op 1 en 2 oktober.

Het programma ziet er als volgt uit: op 25, 26 en 27 september brengen de leerlingen uit Someren een bezoek aan het Wehrmachthuisje, de Schuilkelder, Bibliotheek Someren, Heemhuis, gemeentehuis Someren en Museum Klok & Peel.

Op 30 september, 1 en 2 oktober brengen de leerlingen uit Asten een bezoek aan de molen, gemeentehuis Asten, Bibliotheek Asten, Kasteel Heusden, Anna Ceelenhuis en Museum Klok & Peel.

De leerlingen uit Someren bezoeken vooral locaties in Someren. In het gemeentehuis in Someren vertelt een professionele verhalenverteller het verhaal van de moord op de burgemeesters. In het Heemhuis bekijken de leerlingen enkele filmpjes. De bibliotheek zorgt voor een oorlogsverhaal. De leerlingen bezoeken ook het onlangs gerestaureerde Wehrmachthuisje en een van de nog overgebleven schuilkelders op de Ruiter. Uiteraard wordt ook een bezoek gebracht aan de speciaal ingerichte tentoonstelling Death Valley de Peel in Museum Klok & Peel. Op donderdag speelt Seniorenorkest Groot-Someren tussen 10.00 en 12.00 uur op het Wilhelminaplein.

De leerlingen uit Asten gaan op maandag 30 september allemaal naar het veldhospitaal bij de molen. Ze bezoeken op deze dag of de dagen daarna ook het kasteel in Heusden, waar een professionele verhalenverteller het verhaal ´Kasteel van Asten, verwoestend vuur´ vertelt en ze een bezoek brengen aan de tentoonstelling in het Anna Ceelenhuis. In het gemeentehuis bezoeken ze de mini-tentoonstelling. Daarnaast gaan ze in het centrum in de bibliotheek luisteren naar een oorlogsverhaal. Ook deze leerlingen brengen een bezoek aan de speciaal ingerichte tentoonstelling Death Valley de Peel in Museum Klok & Peel. Op dinsdag 1 oktober speelt seniorenorkest Da Capo tussen 9.45 en 12.00 uur bij het gemeentehuis.

De samenstellers van de Verhalentocht hopen dat door deze activiteiten de Peellandse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog echt gaan leven voor deelnemende kinderen. Historisch gebeurtenissen en locaties worden in de beleving van de deelnemers aan elkaar gekoppeld. Ervaringen hebben uitgewezen dat verhalen dan altijd beter beklijven.