Opbouw veldhospitaal 1944 bij de Astense molen

Piet Moors uit Heusden, glastuinder in ruste, is een van de drijvende krachten achter de Lucky Seventh Historical Group, een groep vrienden die zich bezighoudt met de geschiedenis van de periode 40-45, meer in het bijzonder de historie van de 7th US Armored Division, bijgenaamd The Lucky 7th.

Op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 september is deze groep actief rond molen De Oostenwind in Asten.

Op de plek waar exact 75 jaar geleden zonder vooraankondiging een veldlazaret verscheen van de Seventh US Armored Division, werd op vrijdag 27 september een Amerikaans veldhospitaal ingericht, compleet mét operatiekamer.

Het spannende oorlogsweekend bij de molen wordt georganiseerd in het kader van het project Death Valley De Peel, waarmee deze herfst op allerlei manieren 75 jaar bevrijding wordt gevierd.

Aangezien de Amerikanen er indertijd ook een kleine bioscoop hadden, wordt er nu met medewerking van Theo Knoops van de Heemkundekring Asten-Someren ook een mini-bioscoop ingericht. Daar worden filmpjes vertoond die verwijzen naar de expositie Death Valley De Peel in het Museum Klok & Peel in Asten.

Er is geen entree, maar vrijwillige bijdragen ter dekking van de kosten worden op prijs gesteld.

Op zaterdag 28 en zondag 29 september zijn de openingstijden van 10.00 tot 18.00 uur.

Op maandag 30 september blijft de 'display rond de molen' nog een dag extra staan opdat schoolklassen er tussen 12.30 en 17.00 uur nog een kijkje kunnen nemen. De openstelling voor het onderwijs komt tot stand in samenwerking met de educatieve dienst van het Museum Klok & Peel.