SIRIS.nl

Lezing Karel Koppens over de grote emigratie in de jaren vijftig

Karel Koppens, glastuinder in ruste in Heusden, verzorgt op maandag 7 oktober de eerste lezing van het winterseizoen van de gezamenlijke erfgoedinstellingen van Peelland.

Zijn onderwerp is de 'grote emigratie' van de jaren '50.

Na de 75e herdenking van de bevrijding is het goed om je te realiseren dat de Tweede Wereldoorlog niet alleen een 'levensveranderende gebeurtenis' werd voor de miljoenen die groot persoonlijk verlies leden, maar feitelijk voor de hele wereldbevolking. Op de puinhopen van de oorlog werd immers een nieuwe wereld(orde) gebouwd. Denk aan de nieuwe machtsblokken, de Koude Oorlog, de dekolonisatie en de naoorlogse emigratie.   

Ook in de Peel kregen we daarmee te maken, bijvoorbeeld met onze Indiëgangers. En tal van streekgenoten gaven gehoor aan de lokroep om ver van huis - in emigratielanden als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland - een nieuw leven op te bouwen. Wat precies bewoog hen om definitief te breken met het verleden en het vaderland? Op welke problemen stuitten zij? Hoe maakten zij het in den vreemde? En: wat waren de gevolgen van de massale emigratie voor het land dat zij achter zich lieten?

Daarover verzorgt Karel Koppens uit Heusden op maandag 7 oktober een lezing in Zalen van Bussel in Deurne-St. Jozef.

Aanvang 20.00.

Karel zag begin jaren '50 enkele ooms en tantes en tal van dorpsgenoten emigreren, met medeneming van tal van speelkameraadjes en neefjes en nichtjes. Karel heeft een warm contact onderhouden met zijn overzeese familie en zich verdiept in de emigratie van de jaren '50.  Hij wil divers beeldmateriaal delen met zijn publiek en het deelgenoot maken van zijn visie op de 'grote emigratie'. 

Er is nog plaats.