SIRIS.nl

Vier lezingen en één thema: 75 jaar bevrijding van de Peel

Staatsbosbeheer houdt in oktober en november een serie lezingen in het Buitencentrum De Pelen.

Het thema is ‘75 jaar bevrijding van de Peel’. 

De eerste lezing op zondag 27 oktober wordt verzorgd door Hans van de Laarschot. Hij vertelt over de belangrijke rol van het Peelmoeras in de verdediging tegen de vijand. Het Buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 in Ospel.

Al ver voor de Tweede Wereldoorlog ontdekte het Nederlandse leger dat de Peel ingezet kon worden tegen een vijand. Het leger wilde in de vooroorlogse jaren dertig dan ook een volledig behoud van de Peel. De Peelgemeenten reageerden niet enthousiast en wilden doorgaan met de turfwinning en ontginning van het gebied. Toch krijgen de Peelmoerassen een belangrijke plaats in de Peel-Raamstelling. En uiteindelijk legt het leger hiermee de basis voor het Nationaal Park De Groote Peel en het natuurgebied zoals we het nu kennen.

Tijdens de tweede lezing, op zondag 3 november, toont Gerard Geboers de documentaire ‘De bevrijding van Ommel op 22 september 1944’. Die bevrijding ging met felle strijd gepaard. Ooggetuigen vertellen hun indrukwekkende verhaal. In 2017 zette een opmerking van overlevende Martien Klaus, filmer Gerard Geboers aan tot het vastleggen van deze geschiedenis. Dit Ommelse verhaal vertegenwoordigde de gemeente Asten bij Brabant Remembers; het is één van de 75 ‘life changing stories’ binnen dit Brabantse project. Gerard Geboers geeft toelichting bij deze indrukwekkende documentaire. 

Op zondag 10 november vertelt Jan Wijdemans over ‘Landmijnen in en rond De Groote Peel’. Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is flink gevochten van september tot in december 1944. Naast artillerie, tanks en ander gepantserd materieel is gebruik gemaakt van landmijnen. De presentatie vertelt over het gebruik van landmijnen in het algemeen, met in het bijzonder de grillige inzet van dit wapen in en bij dorpen rond De Groote Peel. Ook wordt ingegaan op de typen landmijnen en hun technieken, zowel als het humanitaire effect dat pas na 75 jaar bevrijding echt gezien is. Jan Wijdemans is als explosieven opruimer binnen Defensie actief geweest in vredesoperaties en als technisch adviseur in Genève voor de Nederlandse diplomatieke post bij de Verenigde Naties.

De lezing op zondag 24 november wordt wederom verzorgd door Gerard Geboers. Het onderwerp is ‘Tussen de Hemel en Het Eeuwig Leven’. Op 24 december 1944, drie maanden na de bevrijding van Asten wordt een huis in de Wolfsberg in Asten door een bom getroffen. Vijf mensen komen om en twee gewonden zullen later nog overlijden. Waarom dit bombardement? In 2014 interviewde Gerard Geboers Francien van Seters-van Bussel die haar moeder, twee zussen en een broer verloor, maar zelf overleefde. Hoe kon dit bomincident zo totaal ‘vergeten’ worden? Thema’s die verder nog aan bod komen zijn de massale evacuaties, de inkwartiering van duizenden geallieerde militairen, de achtergebleven munitie en de problemen van en in het zogenaamde ‘niemandsland’. 

 

Op 27 oktober, 3 november, 10 november en 24 november zijn telkens twee identieke lezingen op een middag; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Vooraf online reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel.