SIRIS.nl

PIT-controle op bedrijventerrein Asten

Het Peelland Interventieteam (PIT) voerde op donderdag 12 januari controles uit bij 15 bedrijfspanden en -hallen op een industrieterrein in de gemeente Asten.

De bewoners hebben volledige medewerking aan deze controle verleend. Uit deze controles zijn veelal (kleine) milieuovertredingen geconstateerd en deze worden, waar mogelijk, in samenwerking met de bewoners ongedaan gemaakt.

Tijdens de controle zijn veelal (kleine) milieuovertredingen geconstateerd door de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). De milieuovertredingen lopen uiteen van het niet voldoen aan de meldplicht, géén gebruik maken van lekbakken voor bodem verontreinigende stoffen en het niet juist opslaan van gevaarlijke stoffen. 

De meldplicht is met name belangrijk voor het geval hulpdiensten zoals de brandweer in actie komen. Zii weten dan of er bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of andere potentieel gevaarlijke situaties bestaan.  

Daarnaast heeft de brandweer bij verschillende ondernemers geconstateerd dat het op tijd laten keuren van de blusmiddelen aan de aandacht ontsnapt. Kleine blusmiddelen dienen één keer per twee jaar gekeurd te worden. Daarentegen dienen brandhaspels jaarlijks onderhouden te worden om een goede werking te garanderen.

Naast de controle voorziet de brandweer de ondernemers van advies op brandveiligheid. Dit wordt in veel gevallen als positief ervaren.  

Positief

Het PIT treft niet alleen locaties aan waar sprake is van misstanden. Zo blijkt uit de controle in gemeente Asten dat enkele bedrijven alles op orde hebben.

Signalering

Het PIT werkt veelal signaal-gestuurd. Deze signalen kunnen van bewoners van de peelgemeenten komen of van een samenwerkende PIT-partner. In dit geval waren er verschillende signalen over misstanden en vraagtekens bij het gebruik van een aantal bedrijfspanden en -hallen. Hierdoor is er een themadag georganiseerd waarbij de focus lag op een controle van desbetreffende locaties. 

Controle met verschillende organisaties

Het PIT maakt, afhankelijk van de signalen, een selectie van verschillende organisaties die nodig zijn voor de uitvoering van een controle. Hierdoor vindt er een integrale controle plaats met als doel met één controle alles af te handelen. 

Peelland Interventie Team (PIT)

Onder regie van het PIT zijn er regelmatig controles bij panden en woningen waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, milieuovertredingen, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om tot duurzame oplossingen te komen. 

Verdachte situaties melden

Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties doorgeven aan het PIT. Dit kan anoniem op tel. 0492-587903 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

Inwoners kunnen ook anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op tel. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het PIT.