SIRIS.nl

Na ‘Weg uit de Peel’ komt ‘Strijd om de kathedraal’

Volgend op de 25, vrijwel allemaal uitverkochte, uitvoeringen van ‘Weg uit de Peel’ is stichting De Theatermakers aan een nieuw avontuur begonnen.

De stichting, bestaande uit Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens, kiest opnieuw voor een theaterversie van een door Jacques geschreven boek ‘Strijd om de kathedraal’. Hij zal het stuk ook gaan regisseren.

‘Strijd om de kathedraal’ is een spannend historisch verhaal, dat zich afspeelt in ‘Trichterbosch’ (een ‘mix’ van Den Bosch en Maastricht). Hier woont Thies, de zoon van de bouwmeester. Hij droomt ervan toneelspeler te worden. Hij heeft een grote fantasie en kan prachtig vertellen maar zijn vader wil dat Thies de volgende bouwmeester wordt. Daarom moet hij naar de kloosterschool, maar daar wordt hij regelmatig weggestuurd omdat hij iets te vaak laat merken geen zin te hebben in school.

Op een dag ontmoet hij het blinde meisje Mette. Haar vader werkt als stenensjouwer bij de kathedraal. Het is een stille zwijgzame man, die het zijn dochter nog steeds kwalijk neemt dat haar moeder bij de bevalling is overleden. Mette is blind. Als je in die tijd een handicap had, was je verdacht, daarom wordt zij ook vaak gepest. Thies neemt het voor haar op en geleidelijk ontstaat een hechte vriendschap. De ouders van Thies zien dat helemaal niet zitten en verbieden hem elk contact met Mette. Hij blijft haar stiekem toch ontmoeten en beschrijft dan hoe de bouw van de kerk in z’n werk gaat en hoe alles eruit ziet. Hierdoor krijgt hij zelf ook meer gevoel voor het bouwwerk.

Er zijn ook veel mensen die het niet eens zijn met de bouw van de kathedraal. Daarom wordt er regelmatig gesaboteerd. Mette en Thies dreigen daar op een dag het slachtoffer van te worden.

Als de vader van Mette verongelukt, ontfermt haar tante zich over het meisje. Die tante is eigenaar van de herberg buiten de stad en daar zal Mette worden ingezet om ‘de heren’ te amuseren. Thies zet alles op alles om haar te helpen.

‘Strijd om de kathedraal’ geeft een prachtig beeld van het leven in een middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen en van de rol die de geestelijkheid speelt. Centraal in dit alles staat de bijzondere vriendschap tussen Thies en Mette.

De voorbereidingen voor de reeks uitvoeringen (gepland in het voorjaar van 2021) zijn in volle gang. De plannen zijn (opnieuw) groots en bijzonder, zowel vóór als áchter de schermen. Net als bij ‘Weg uit de Peel’ wordt gekozen voor bijzondere speellocaties. Welke dat precies zijn wordt later bekendgemaakt. In elk geval zal ‘Strijd om de kathedraal’ in Brabant en Limburg te zien zijn.

Eerst zijn op 20 en 21 juni 2020 de audities waar iedereen zich voor kan inschrijven. De Theatermakers hopen dat zich, naast de vertrouwde groep spelers van ‘Weg uit de Peel’ ook veel nieuwe talenten aanmelden via: www.detheatermakers.nl. Op diezelfde website en op de Facebookpagina van De Theatermakers zijn ook alle voorbereidingen voor die nieuwe theaterspektakel te volgen.